AKTUELNO

U Prihvatilištu za odrasle trenutno se nalazi 75 korisnika, a u Prihatilištu za decu Beograda 23 dece, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević dodajući da kapaciteta za smeštaj ima, s obzirom na to da su na vreme otvorena još dva nova objekta - na Autokomandi i Vračaru.

Na taj način, rekla je Stanisavljević, omogućeno je dodatnih 40 kreveta za zbrinjavanje, a uskoro će biti otvoren i dnevni centar na Paliluli, koji se otvara zbog onih koji ne žele smeštaj, ali koji mogu da dođu i dobiju obrok, odeću, higijenski paket, topli napitak, a moći će i da provedu određeno vreme u objektu.

Ko dođe u dnevni centar i bude poželeo smeštaj iz centra će biti preduzete sve potrebne mere, kaže Stanisavljević i dodala da je interesovanje veliko, tako da su od 10. decembra do danas kroz dva dnevna centra prošla 263 korisnika.

Dodatno im je omogućeno u centru u Solunskoj na Starom gradu i prostor gde se mogu okupati, a pored toga, beskućnici će moći da dobiju i lična dokumenta prijavljivanjem na adresu Centra za socijalni rad, čime im se omogućava da uđu u sistem, a izmenama odluke na decembarskoj sednici Skupštine grada omogućeno im je da dobijaju obrok u 52 narodne kuhinje.

Stanisavljević kaže i da su u Prihvatilištu za odrasla i stara lica sa smeštajem od početka godine imali prijem 10 osoba, a kada je reč o deci samo jedan.

Situacija se svakodnevno prati, kaže Stanisavljević i dodaje da je to praksa koje se drže poslednje tri godine i to naročito za vreme ledenog talasa.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, na vreme su preduzete sve preventivne mere, navela je Stanisavljević i precizirala da da bi korisnik bio na smeštaju, potrebno je da se prvo obavi testiranje PCR testom na prisustvo Covida-19, koje je besplatno, a taj posao obavljaju stručni radnici.

"Rezultat se dobija veoma brzo jer imamo prioritet i potom se obavlja smeštaj u ustanovu. Korisnik tada provodi 14 dana u preventivnoj izolaciji kako bi se smanjio svaki rizik prenošenja virusa i zaražavanja ostalih korisnika", dodala je.

Podsetila je da su u vreme kada je bio najveći broj zaražavanja te ustanove bile u preventivnom karantinu, odnosno ni zaposleni, ni korisnici nisu napuštali ustanovu kako bi se smanjio svaki rizik.

"Takve mere doprinele su da od samog početka epidemije nemamo nijednog zaraženog korisnika, niti u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, niti u Prihvatilištu za decu", naglasila je Stanisavljevićeva.

Kada je reč o izolacionim blokovima, Stanisavljevićeva je podsetila da su napravljeni tokom leta kako bi bili na vreme spremni za zimski period a, dodaje, takvi blokovi postoje i u novootvorenim centrima na Autokomandi i Vračaru.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Crveni krst i Centar za socijalni rad pripremili su liflet sa svim korisnim informacijama o tome kako beskućnici mogu da dobiju pomoć i podršku Grada.

Pre ovog hladnog talasa, pre i posle novogodišnjih praznika, volonteri Crvenog krsta su bili na terenu i podelili više od 500 primeraka lifleta kako bi beskućnici dobili prave informacije.

Liflet nudi obaveštenja o mogućnostima da se ove osobe smeste u ustanove socijalne zaštite, pre svega u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici ili u dnevne centre gde mogu provesti određeno vreme.

Stanisavljević je podsetila sugrađane da kada na ulici vide osobu u stanju potrebe, o tome treba da obaveste Hitnu pomoć, Policiju, Komunalnu miliciju ili Centar za socijalni rad.

#Prihvatilište

#nataša stanisavljević