AKTUELNO

Na portalu eUprava do ovog trenutka prijavilo se 142.000 građana Srbije za vakcinaciju protiv kovida-19, saznaje "Blic".

Nova elektronska usluga za građane - iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona, puštena je prekjuče na adresi www.euprava.gov.rs.

Usluga je jednostavna, popuni se obrazac gde građani ostavljaju ime i prezime, svoj JMBG, mejl adresu i kontakt telefon.

Pored toga, građani popunjavaju i detalje da li žele da se vakcinišu bilo kojom vakcinom koju je odborila Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku specifičnu vakicnu. Popunjavaju i deo o tome da li imaju neka hronična oboljenja.

Kada popune obrazac i pošalju, dobijaju povratnu SMS poruku i mejl da su iskazali interesovanje.

Država se odlučila na taj potez zbog bolje organizacije masovne vakcinacije koja u našoj zemlji predstoji.

Prijavljivanje građana nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesovanje, mogu i da ga povuku ili promene.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

Za starije građane koji se ne snalaze u popunjavanju elektronskih formulara, to mogu da učine mlađi ukućani. Takođe, od četvrtka počinje sa radom kontakt centar gde će građani moći telefonski da se prijave.

Prema rečima državnog sekretara u ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, iako je u Srbiji na početku vladalo najveće interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, građani se sada podjednako prijavljuju i za nju, i za kinesku i za "Fajzerovu" vakcinu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Đerlek ističe i da će građani od sutra moći da se prijave za vakcinaciju i putem određenog telefonskog broja, te da će biti održan sastanak sa svim direktorima domova zdravlja oko načina rada.

- To znači da će izabrani lekar imati zadatak da pozove pacijente i obavesti ih da mogu da dođu u dom zdravlja i da prime vakcinu - naveo je Đerlek.

#građani

#odziv

#vakcinacija