AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Srbiji Amr Fati Mohamed Alguvejlijem.

Srbija i Egipat zainteresovani su za jačanje prijateljskih odnosa i posebno za proširenje saradnje u oblasti odbrane, konstatovano je danas u razgovoru ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i ambasadorom Egipta u Srbiji Amr Fatija Mohameda Alguvejlija.

Kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, Stefanović je takođe izrazio očekivanje da će u najskorijem roku biti završeno usaglašavanje Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar je podsetio na principijelni stav Srbije u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti takozvanog Kosova i ukazao na neophodnost poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Alguvejli čestitao je Stefanoviću stupanje na novu dužnost i naglasio značaj saradnje u oblasti odbrane za unapređenje sveukupnih odnosa dve države.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je izrazio očekivanje da će epidemiološka situacija dozvoliti održavanje 13. zasedanja Mešovitog vojnog komiteta, planirano u Kairu u prvoj polovini 2021. godine, a tokom kojeg bi bila razmatrana pitanja o daljem intenziviranju i unapređenju vojno-ekonomske i naučno-tehničke, vojno-vojne, vojnomedicinske i vojno-obrazovne saradnje Srbije i Egipta.

Ambasador Alguvejli uputio je poziv ministru Stefanoviću da zvanično poseti Egipat, dodaje se u saopštenju.

#Egipat

#Nebojša Stefanović

#ambasador