AKTUELNO

Najnovija kineska studija pokazuje da dve trećine teško obolelih od korona virusa i pola godine nakon infekcije pati od posledica.

Pored toga i praksa je pokazala da i pacijenti koji su imali nešto blažu kliničku sliku mesecima nakon izlečenja imaju tegobe kao što su povišena temperatura, problemi sa plućima, povišeni pritisak, lupanje srca, osećaj umora, porast D-dimera, opadanje kose...Da jače tegobe mogu da se dogode i posle preležanog virusa uverila se i Jasna Božić iz Beograda.

Ona je rekla da je jače tegobe imala nakon navodno preležanog kovida nego tokom trajanja same infekcije.

- Korona virus mi je ustanovljen brzim antigenskim testom 24. novembra. Imala sam blaži oblik - malu temperaturu i blagi osećaj malaksalosti. Međutim, pet-šest dana nakon izolacije dobila sam ponovo temperaturu. Osećala sam užasnu malaksalost, izgubila čulo mirisa, apetit, D-dimer mi je bio povišen. Uradila sam PCR test i bio je pozitivan - priča Jasna, koja je u međuvremenu otkrila i da je u drugom stanju.

Srećom, ona i beba su dobro, povišena temperatura koja se danima povremeno javljala je prestala, a za lečenje joj je prepisana antikoagulantna terapija.Posledice korona virusa, tačnije neke od tegoba koje mogu da se jave jesu zamaranje, problemi sa snom, bolovi u zglobodima, kao i povišena temperatura. Ono što je takođe važno da se poštuju saveti lekara i terapija kako bi se što pre oporavili. 

TEGOBE POSLE INFEKCIJE

Kratak dah

Zamaranje

Srčani problemi

Visok pritisak

Bolovi u mišićima

Anksioznost

Problemi sa snom

Smanjena funkcija bubrega

Bolovi u zglobovima

Gubljenje kose

Povišena temperatura

KAKO SE PONAŠATI

Uzimajte probiotike

Vežbe disanja

Lagane šetnje posle 10-15 dana

Fizička aktivnost se savetuje tek nakon nekoliko nedelja

 Uzimajte i dalje vitamine, ali što više njih prirodnim putem

Preventivno uzimati "aspirin"

Vitamin B je koristan za one koji imaju „mentalne magle“

Ići redovno na preglede

#koronavirus