AKTUELNO

Uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara je obavezno za pravna i fizička lica koja koriste te objekte.

Pao je prvi sneg. I nakon prvog pogleda u gradskim sredinama on postaja noćna mora. Otežan saobraćaj, mokra obuća, padovi...

Za ovo su u mnogome odgovorni oni koji ne čiste sneg ispred svojih ulaza. Njima slede i paprene kazne propisane zakonom.

Naime, uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara je obavezno za pravna i fizička lica koja koriste te objekte.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Rade Prelić

Pored čišćenja trotoara obavezno je i čisćenje vozila od snega, u suprotnom slede novčane kazne. Ako zbog nemara neko bude povređen kazne mogu biti nekoliko puta veće.

Kad padne sneg ili temperatura ode u minus mnogi vozači su u problemu da "odmrznu" i očiste svoja vozila. Ako to ne urade i krenu automobilom negde, dok na prozorima, krovu, haubi ili tablicama još ima snega ili leda, rizikuju i kaznu od 5.000 dinara, odnosno od 6.000 do 18.000 dinara ako zbog toga dođe do nezgode u saobraćaju.

Sneg ili led pri naglom kočenju skliznu na vetrobransko staklo ili da, ako je u pitanju autobus ili kamion, padne na neki od automobila pored ili iza. U najboljem slučaju, sve se završi pucanjem šoferšajbne, a u najgorem može doći i do sletanja s puta.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zimske gume

Vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila na vozila stave zimske gume ako na putu ima poledice. Osim što to povećava bezbednost, vozačima štedi i 6.000 do 20.000 dinara, ako su kažnjeni kao fizička lica, a za pravna lica kazne su od 100.000 do 800.000 dinara.

Za slučaj da izazovu saobraćajnu nezgodu ili učestvuju u njoj, a utvrdi se da nemaju zimske gume predviđene su i kazne zatvora do 45 dana.

Za klizave trotoare kazne idu i do 50.000 dinara

Stanari i vlasnici lokala su, prema tim propisima, odgovorni za to trotoare u širini od pet metara ispred zgrade budu očišćeni.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U suprotnom su kazne za stanare 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. A pravna lica su, podsećanja radi, i stambene zajednice.

#Led

#Sneg

#Čišćenje