AKTUELNO

Građani će moći da se prijave na sistem preko portala euprave moći da iskažu želju da se vakcinišu i da odaberu opciju kojom vakcinom žele da se vakcinušu - rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je danas u poseti zdravstvenim radnicima Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" koji primaju vakcinu protiv korona virusa.

- Izuzetno je veliki odziv zdravstvenih radnika i oni pokazuju i daju primer ostalim građanima Srbije da je vakcina jedini spas da se okonča borba protiv kovida 19 i da nastavimo da živimo normalno. Od sutra proširujemo broj vakcinalnih punktova širom Srbije, uključujemo i sve Domove zdravlja, tako da u narednih 7 do 10 dana ćemo završiti vakcinaciju zdravstvenih radnika i zaposlenih, ali i onih koji borave u gerontološkim centrima - rekao je Mirsad Đerlek, državni seretar u Ministarstvu zdravlja.

Premijerka se posle posete zdravstvenim radnicima obratila medijima i rekla da je želela sam da dođe da vidi kako teče vakcinacija.

- Mi smo radili i završili plan punktova za masovnu vakcinaciju i to ćemo kao Krizni štab usvojiti do kraja nedelje. Na Beogradskom sajmu očekujemo da će biti otvoren punkt za masovnu vakcinaciju. Građani će moći da se prijave na sistem preko portala euprave moći da iskažu želju da se vakcinišu i da odaberu opciju kojom vakcinom žele da se vakcinušu - rekla je Brnabić.

Nastavićemo da gradimo odnose sa SAD

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je želja Srbije da gradi sve bolje odnose sa SAD i da će se truditi da to i uradi. Na pitanje kako će dolazak Džozefa Bajdena na funkciju predsednika SAD uticati na odnose sa Srbijom, Brnabić je podsetila da je Amerika jedan od najvažnijih partnera Srbije. "Drago mi je što smo u vreme mandata Donalda Trampa i sa njegovom administracijom uspeli da uradimo mnogo na popravljanju odnosa. Zahvaljujem se beskrajno i ambasadoru SAD Entoniju Godfriju. Zzelja nam je da nastavimo da gradimo sve bolje odnose SAD i Srbije“, naglasila je ona. Brnabić je dodala i da će se Srbija truditi da se to uradi.

Ona je rekla i da ne postoji bojazan da će postojati građanin Srbije koji će želeti da se vakciniše, a da to neće uspeti.

- Želim jasno da kažem da svi u Srbiji koji će želeti da se vakcinišu - imaćemo vakcine za njih. U ovom trenutku imamo vakcinu za četiri miliona ljudi. Već sutra dobijamo dodatne količine 18.525 dodatnih doza Fajzerovih vakcina. NRK je odobrila dozvolu za izvoz vakcine u Srbiju. Očekujemo još 500.000 doza Sputnjik vakcina i imamo sve preduslove da krenemo u masovnu imunizaciju - istakala je Brnabić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada je reč o obaveznom PCR testu za ulazak u Srbiju, Brnabić je rekla da će ova mera biti revidirana sutra, kada zaseda Krizni štab.

- Sutra donosimo odluke o novim merema ili o produženju istih - rekla je ona.

Ona je istakla da ima dogovora sa različitim proizvođačima za osam miliona doza vakcina, a da sada u ovom trenutku ima četiri miliona doza. Posetimo, u Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu juče je započela vakcinacija zaposlenih vakcinom "Sputnjik V".

#Ana Brnabić

#Mirsad Ðerlek

#Univerzitetska dečja klinika Tiršova

#vakcine