AKTUELNO

Svi pripadnici Vojske Srbije koji su angažovani u mirovnim misijama su bezbedni, a potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa njima putem video-linka u Operativnom centru sistema odbrane.

U osam multinacionalnih operacija trenutno je angažovano 274 pripadnika Vojske Srbije, u okviru pet misija Ujedinjenih nacija i tri misije Evropske unije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Jovo Mamula

-Ponosni smo na te ljude zato što oni zaista grade jedan drugačiji ugled Srbije u svetu. Pored misije u kojima učestvuju i samog sadržaja misije oni su i naši ambasadori i te zemlje u kojima se nalaze mogu da vide šta je srpski vojnik, šta je srpska država i kako se radi posao za naš narod, a, naravno, da pomognemo i svim drugima u očuvanju njihovog mira i bezbednosti - istakao je Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Jovo Mamula

Kako je saopštilo Ministartsvo odbrane, Stefanović je naglasio da te misije odlikuje složen sistem, kao i da postoji složen sistem bezbednosti koji danas okružuje mnoge od njih, dodajući da je zbog toga posebno zahvalan našim mirovnjacima zato što svoj posao rade na tako ozbiljan i odgovoran način.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Jovo Mamula

-Zahvalan sam zato što su otišli u ove misije, zato što nisu razmišljali o sebi i svojoj sigurnosti već o tome kako da grade ime Vojske Srbije i kako da grade ime naše zemlje - kaže Stefanović. 

Ministar je dodao da Generalštab i naša država čini sve što je moguće da naši vojnici budu sigurni. Čestitao je praznike našim mirovnjacima i poručio im da iako su njihove biološke porodice daleko, njihova velika porodica -Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane uvek misle na njih.

U prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, komandant nacionalnog kontingenta iz misije u Centralnoafričkoj Republici i stariji nacionalni predstavnici iz mirovnih misija u Libanu, Kipru, Kongu, misiji ATALANTA i misiji UNTSO na Bliskom istoku izvestili su ministra Stefanovića da je stanje redovno i da su svi pripadnici Vojske Srbije koji su u angažovani u tim mirovnim misijama bezbedni.

#Mirovna misija

#Nebojša Stefanović

#Vojska Srbije