AKTUELNO

U cilju da što brže i uspešnije završe ispitni rok, studenti koriste razne vrste pomagala, pa tako i ova medicinska sredstva.

U želji da što uspešnije savladaju gradivo i polože što više ispita, studenti su u poslednje vreme počeli da što češće pribegavaju preparatima za koncentraciju. Beogradski apotekari za medije kažu da prodaja preparata za poboljšanje koncetracije naglo poraste u periodu ispitnog roka, odnosno od početka juna, in a visokom je nivou sve do septembra.

Foto: Tanjug

Cene ovih preparata su od 300 do 2.000 dinara, a doze koje su propisane nisu štetne za organizam. Problem nastaje kada studenti, u želji da budu bolji, popiju mnogo više od doze koju bi smeli.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšte prakse Doma zdravlja "Stari grad", potvrđuje da naši studenti u ispitnim rokovima više nego inače koriste preparate za koncentraciju i objašnjava kako oni deluju.

Studenti se osećaju sigurnije kada popiju tabčetu, posebno ako je u pitanju neki težak ispit. Pribegavaju oni različitim načinima da održe budnost i što veću koncentraciju, pa tako pored kafe piju i ove preparate koji imaju gotovo isti efekat. Preparati za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, a taj osećaj veće koncentracije uglavnom je samo placebo efekat. Veoma je važno da se ne prekorači propisana doza jer može doći do ubrzanog lupanja srca i promene krvnog pritiska - objašnjava doktorka Lazić.

U uputstvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, utiču na budnost, ali njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Foto: Pixabay.com

Doktorka Lazić ipak ističe da ove tablete ne bi trebalo da piju ni studenti koji su zdravi i koji normalno pamte.

#Beograd

#Ispit

#Lek

#Lekar

#Studenti

'