AKTUELNO

Klinički centar Srbije poslednjih devet meseci radi na dva koloseka. U kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama. Preko noći su morali da se prilagode teškim okolnostima i prigrle sve pacijente iz bolnica koje su prešle u kovid sistem.

Uz VMA, Klinički centar je jedina nekovid zdravstvena ustanova. Primaju sve bolesnike - hitna i urgentna stanja i hronične bolesnike, ali su ostavili i određeni broj termina u Poliklinici da građani i dalje mogu negde da budu pregledani. Uz ogromne napore, uspevaju da zadovolje potrebe građana.

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

Devet, za medicinske radnike, predugih meseci, traje reorganizacija koja se iz časa u čas menja shodno potrebama. Iscrpljeni, umorni, ali i dalje puni entuzijazma, svakodnevno se bore da pacijenti ne osete koliko je teško. Direktor KCS-a otkrio nam je koji su bili najteži trenutci u ovom periodu i kako su se sa njima nosili, ali i šta je poželeo kada je kazaljka na satu otkucala ponoć... a tiče se svih nas.

1. Ovo je bila jedna od najtežih godina koje zdravstveni sistem pamti. Ukojim momentima je Vama, kao lideru jedne od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, bilo najteže?

U toku drugog talasa COVID epidemije u julu mesecu ove godine bilo je teŠko, u ovom trećem talasu bilo je mnogo gore.

2. Korona je odnela nekolicinu velikih stručnjaka, lekara Kliničkog centra. Kako ste to podneli profesionalno i privatno?

Teško mi pada razboljevanje svakog našeg zaposlenog lekara, medicinske sestre ili tehničara, ili bilo koga iz nemedicinskog dela, servirke, spremača, vozača...Na početku epidemije izgubili smo dragog kolegu i odličnog vaskularnog hirurga prof Dragana Markovića. To je bio jedan od najtežih momenata za sve nas.

U Kliničkom centru Srbije ulazu se ogromni napori, na čelu sa Epidemiološkom službom, da se sporovode protiv epidemijske mere, i da se zaštite adekvatnom opremom svi zaposleni. U tu svrhu rađena su testiranja serološka, RT-PCR, a u poslednje vreme sve više i brzi antigenski testovi zaposlenih ali i pacijenata koji se primaju na klinike Kliničkog centra Srbije. Moram da kažem da se veliki broj zaražavanja zaposlenih desio van radnog mesta.

3. Tokom pandemije nastavilo se sa gradnjom na novoj zgradi KCS. Kolikoste ponosni na to i kada možemo da očekujemo otvaranje?

Foto: TV Pink Printscreen

Radovi na novoj kuli Kliničkog centra Srbije u sklopu I faze rekonstrukcije i pored covid epidemije, nisu stali ni jednog trenututka, pa čak ni u toku vanrednog stanja. Očekujemo da ce biti ispunjena ugovorena obaveza završetka radova a to je avgust 2021. goidne.

4. Tokom pandemije, u KCS su se slili svi no covid pacijenti iz celecRepublike. Koliko je bilo teško organizovati kadrove i odogovriti tom izazovu?

U Kliničkom centru Srbije zbog ozbiljnog zamaha covid epidemije četiri klinike rade u režimu COVID bolnica, pored Klinike za infektivne i tropske bolesti, Klinika za pulmologiju, Klinika za grudnu hirurgiju i Klinika za plastičnu hirurgiju, a od pre nešto više od 20 dana u sastavu Klinickog centra Srbije otvorena je i kovid bolnica u Batajnici. U ovakvoj situaciji morali smo da preraspodelimo kadar između "no covid" i pomenutog covid dela. U međuvremenu, smo preko konkursa za kovid bolnicu u Batajnici primili značajan broj medicinskih i nemedicinskih radnika. Zbog prelaska Klinicko-bolnickih centara u Beogradu u covid sistem, Klinicki centar Srbije je ostao uz VMA jedina biolnica za lečenje"no covid" pacijenata. Uz velike napore svih zaposlenih mislim da smo uspeli da u najvećoj meri zadovoljimo zdravstvenim zahtevima naših pacijenata.  

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

5. Verujemo da ste ponosni na sve zaposlene KCS-a, a svedočitenadljudskim naporima zaposlenih na Infektivnoj klinici. Šta biste imalida poručite svima njima?

Klinika za infektivne i tropske bolesti je primila prvi udar epidemije, glavni je prijemnotrijazni centar za ove pacijente u Srbiji i po prirodi svog posla oni će ostati u ovoj borbi do kraja epidemije. Ovo već traje više od devet meseci, mnogi rade u kontinuitetu i bez pauze, ljudi su iscrpljeni, mnogi od njih su se i razboleli, ali među zaposlenim postoji veliki entuzijazam, solidarnost, visok moral, profesionalizam i rešenost da se izbirimo sa ovom pošasti. 

6. Kojim rezultatom u KCS ste posebno ponosni u godini koja je sada iza nas?

Najveci uspeh za mene je što je uspešno organizovano lečenje covid pacijenata u okviru Kliničkog centra Srbije, kao i u novoj kovid bolnici u Batajnici, a da pri tome nismo zanemarili  tzv. ne covid pacijente kojima je naša pomoć bila potrebna.

7. Šta ste poželeli od Deda Mraza?

 Vakcinu protiv korona virusa.

8. Koja je vaša poruka za građane?

Sa vakcinom mozemo da budemo optimisti. 

Autor: Z. Lazarević

#Klinički Centar Srbije

#dr Milika Ašanin