AKTUELNO

U novu 2021. godinu ulazimo sa potpuno stabilnim javnim finansijama, što mi daje optimizam i uverenje da ćemo uspeti da ostvarimo planirani rast BDP-a od šest odsto, ali i da ćemo imati dovoljno novca da odgovorimo na većinu potencijalnih izazova tokom ove godine, kaže ministar finansija Siniše Malog.

I u ovoj godini će, dodaje, najveći izazov biti kovid 19, ne samo za srpske finansije već i svetske. 

"Najveća briga je sada brzina sprovođenja vakcinacije i način na koji treba da taj virus ostane iza nas, da sačuvamo živote građana i da onda dobro pozicionirani, sa stabilnim javnim finansijama, gledamo kako ćemo još brže da rastemo", rekao je Mali za Tanjug. 

Navodi da su finansije potpuno stabilne jer je udeo javnog duga u BDP-u ispod 57 odsto, što je, podseća, manje od nivoa Mastrihta od 60 odsto, da je stopa nezaposlenosti niža u trećem kvartalu nego što je bila u prvom pre početka korone, kao i da Srbija ove godine ima najniži pad BDP-a u Evropi, oko jedan odsto. 

Mali dodaje i da Srbija ima stabilnu stopu inflacije, kao i kurs dinara. 

"Potpuno smo stabilni. Mi i bez uplate za Komercijalnu banku na računu imamo oko 125 milijardi dinara, što je ogroman novac", istakao je Mali. 

Ono što bi trebalo da doprinese rastu BDP-a od šest odsto naredne godine, kaže Mali, jesu velika kapitalna ulaganja za koje je budžetom za 2021. godinu izdvojeno 330 milijardi dinara. 

Osim nastavka izgradnje autoputeva, taj novac izdvojen je i za izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja širom zemlje. Od toga novca, naglašava, započeće i brojni projekti iz programa "Srbija 2025". 

Podseća i da je za 2021, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, država izdvojila i dovoljno novca za povećanje penzija od 5,9 odsto, kao i plata u javnom sektoru od pet odsto. Dodaje i da je minimalna cena rada uvećana za 6,6 odsto. 

"To mi daje sigurnost da sve što zavisi od države je učinjeno i biće učinjeno da možemo da odgovorimo na većinu izazova tokom 2021. godine. Naročito kada je rast životnog standarda u pitanju, kao i rast našeg BDP-a", rekao je Mali. 

Ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije, a naročito one od kojih je, kaže Mali, Srbija zavisna u spoljnotrgovinskim odnosima. 

Bitno je, ističe, da oni njihove ekonomije dovedu u stabilno stanje kako bi se što pre povećale narudžbenice za naše fabrike. Optimista je, naglašava, i po pitanju dolaska stranih direktnih investicija, te podseća da nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju tokom 2020. godine. 

"Očekujem i tokom 2021. godine veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike, ali i završetak onih fabrika koje su počele da se grade 2020. i godinu pre", rekao je Mali. 

Upitan da li će privredinici i u novoj godini moći da očekuju pomoć države u vidu nekog novog paketa mera, Mali kaže da je država u stalnoj komunikaciji sa privrednicima i da ne isključuje dodatnu pomoć. 

"I građani i privrednici su stekli poverenje da država može, zna i hoće da reaguje kada je kriza u pitanju", rekao je ministar. 

Podseća da je država i u martu 2020. godine, kada je kriza krenula, reagovala sveobuhvatnim i pravovremenim paketom pomoći, koji je, dodaje, dobio pohvale od Evropske komisije i MMF-a. 

#Budžet

#Ekonomija

#Intervju

#Siniša Mali