AKTUELNO

Direktor i glavni i odgovorni urednik Novosti Ratko Dmitrović je rekao na TV Pink da bi kompanija zbog nagomilanih dugova mogla da propadne.

Direktor i Glavni i odrovorni urednik Novosti Ratko Dmitrović rekao je da ta firma loše stoji i da postoji mogućnost da u avgustu bude zatvorena zbog dugova. On je kao jedno od rešenja naveo smanjenje plata za 10 odsto.

On je rekao da je problem kompanije složen, jer je kako je objasnio većinski vlasnik Milan Beko, sa 62,4 odsto, dok je država vlasnik ostatka, ali da Beko nema upravljačka prava.

Foto: Printscreen

Dmitrović je rekao da se pre četiri godine u Srbiji prodavalo 650.000 dnevnih novina dnevno, dok se danas prodaje manje od 400. 000 dnevno.

On je naveo i da se  Novosti i danas dobro prodaju, ali i da zasposleni primaju platu isključivo od prodaje i marketinga, i da iz budžeta nisu dobili novac četiri godine.

Dmitrović je rekao da je više puta tražio da se reši problem sa Novostima, ali da je to kompleksan zadatak, objasnivši da treba da sednu za sto Beko, država i menadžment.

Dmitrović je rekao da je kad je on stupio na dužnost u Novostima kompanija je bila u dugovima. - Dnevni list je roba koja ima najkraći rok trajanja na svetskom tržištu, ta brzina obrta kapitala, vraćanje uloženog je strahovito brzo. Kada sam došao našao san 11 miliona duga i 150 ljudi viška – rekao je.

On je rekao da je u dnevnom listu novosti zaposleno 370 ljudi, ocenjujući da je to mnogo, ali da bi se problem mogao rešiti sa smanjenjem plata za 10 odsto, što je prihvatio i Nadzorni odbor.

Foto: Printscreen

On je kao primer za dugove naveo i to što su Novosti 2002. godine, uložile 5,5 miliona evra, kao i štamparija Borba, za mašinu. Problem je što se novosti štampaju na toj mašini, ali plaćaju punu cenu umesto 50 odsto. Podneo sam i krivičnu protiv štamparije, ali je ona odbijena – rekao je Dmitrović.

Problem kod Novosti je što ima većinskog vlasnika, ali on nema upravljačko pravo, već to ima država.

Dmitrović je istakao da samo država može da reši problem Novosti i to kako je objasnio tako što će se dogovoriti ko je vlasnik firme.

- Mi imamo tri miliona evra duga prema državi sa kamatama, jer ni dinar nije plaćen državi od 2009. godine. Problem je rešiv, samo treba da se odluči da se krene u rešavanje – ocenio je on.

#Novosti

#Ratko Dmitrović

'