AKTUELNO

"U ovoj situaciji koja je pogodila ceo svet, ne samo nas, moram da pohvalim sve u obrazovno-vaspitnom sistemu koji se svim snagama bore da obezbede neometano obrazovanje za sve učenike. Možda nije sve idealno, ali nastava se odvija i učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji su, za razliku od svojih vršnjaka u drugim zemljama, školsku godinu počeli na vreme, 1. septembra, i mogu da kažem da školska godina nije izgubljena", naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić u intervjuu za portal Pink.rs.

S obzirom na tešku epidemiološku situaciju, napregnutost zdravstvenog sistema i generalnu neizvesnost, hoće li čak i najmlađi učenici u nekom trenutku preći na onlajn nastavu? U kojem scenariju će se desiti upravo to, da učenici, bez izuzetka, nastavu prate od kuće?

- Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno u saradnji sa nadležnim institucijama i organima. U skladu sa promenama situacije preduzimaćemo odgovarajuće mere. Da bi se rad škole odvijao kao u redovnim okolnostima potrebno je da se za to steknu u potpunosti bezbedni uslovi. U ovom trenutku teško je predvideti kakav će biti tok epidemije. Uvek kao model imamo nastavu na daljinu.

U vanrednoj situaciji vanredna je i nastava, a obezbeđivanje njenog kvaliteta je veliki izazov. Šta su, po tom pitanju, Vaši prioriteti u cilju osiguranja postavljenih standarda nastave?

- Svi znamo da je za učenike najpoželjniji model rada neposredna nastava, kako zbog sticanja znanja, tako i zbog socijalizacije. U ovoj situaciji koja je pogodila ceo svet, ne samo nas, moram da pohvalim sve u obrazovno-vaspitnom sistemu koji se svim snagama bore da obezbede neometano obrazovanje za sve učenike. Možda nije sve idealno, ali nastava se odvija i učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji su, za razliku od svojih vršnjaka u drugim zemljama, školsku godinu počeli na vreme, 1. septembra, i mogu da kažem da školska godina nije izgubljena.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vaš prethodnik Mladen Šarčević pokrenuo je reforme u obrazovanju i Vama ostavio da završite započeti zadatak. Koliko ste zadovoljni stanjem koje je on ostavio u Ministarstvu i šta ste sebi zadali za cilj kada je reforma u pitanju? Koje ciljeve ćete postaviti svom Ministarstvu za 2021. godinu? Šta će biti prioriteti?

- S obzirom, na trenutnu epidemiološki situaciju, prioritet nad prioritetima je očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika i svih zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Naravno, važno je održati kontinuitet reformskih procesa i nastaviti unapređivanje prosvete i nauke u skladu sa savremenim svetskim tendencijama. Kao što je premijerka navela u svom ekspozeu, jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije ostaće obrazovanje.

- U tom smislu, među prioritetima Ministarstva su rad na Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, osavremenjivanje planova i programa nastave i podizanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, kao i veća dostupnost obrazovanja za sve. Naravno nastavlja se i, digitalizacija sistema obrazovanja, uvođenje Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, kao i naučno- tehnološki razvoj i povezivanje nauke i privrede kroz različite projekte.

Na koje ste rezultate ponosni kao doskorašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave i očekujete li da će nova ministarka Marija Obradović postići pozitivne rezultate koji mogu da pariraju Vašim?

- Nastavljajući rad premijerke Ane Brnabić koja je pre mene bila na čelu tog ministarstva uspeli smo da zakonodavnim okvirom, digitalizacijom, intererresornom saradnjom obezbedimo da građani osete da su u epicentru interesovanja države. Više ne moraju da troše vreme i idu od šaltera do šaltera i da dokumenta pribavljaju na taj način već im je omogućeno da sve to urade elektronski. Koleginica Marija Obradović ima sjajan tim u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i siguran sam da će još više unaprediti taj sektor.

Osim što ste ministar prosvete, ujedno obavljate još jednu važnu i odgovornu funkciju - funkciju potpredsednika Vlade Srbije. Kojoj posvećujete više pažnje?

- Velika je odgovornost obavljati obe ove funkcije. Za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj značajno je da barem u istoriju uđe činjenica da je ministar iz tog resora bio i prvi potpredsednik Vlade. Funkcija potpredsednika vlade ima značajnu specifičnu težinu u političkom smislu. Čast mi je što sam prvi potpredsednik Vlade u kabinetu premijerke Ane Brnabić i što sam na tom mestu nasledio i svog partijskog šefa.

Kako će celokupna situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji uticati na maturante i polaganje maturskih i prijemnih ispita 2021. godine, ali i na obrazovanje uopšte?

- U okolnostima složene epidemiološke situacije obrazovno-vaspitni rad organizuje se tako da osigurava kontinuitet i uspešno organizovanje nastave i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada. Praktične vežbe su održavane u meri u kojoj je to moguće.

- U skladu sa uputstvom o realizaciji nastave u uslovima pandemije, praktični oblici nastave - vežbe i praktična nastava, izvode se u školskim radionicama, laboratorijama i kabinetima po modelu kombinovane nastave.

- Laboratorije, kabineti i radionice raspolažu adekvatnim uslovima za realizaciju ovih oblika nastave, tako da se kontinuitet sticanja praktičnih veština u stručnim školama ostvaruje i u ovim komplikovanim uslovima. Medicinskim školama je ukazano da dodatnu pažnju posvete radu u školskim kabinetima i vežbaonicama koje raspolažu opremom za simulaciju bolničkih uslova i nege koja se pruža u zdravstvenim ustanovama.

- Na sličan način osmišljeno je sticanje praktičnih veština i u drugim područjima rada koja su takođe ozbiljnije pogođena epidemiološkim merama poput turizma i ugostiteljstva.

- Kada je reč o načinu polaganja maturskih i prijemnih ispita još je rano govoriti. Pratićemo razvoj epidemiološke situacije i ukoliko bude nekih promena javnost će biti obaveštena na vreme. Svakako da je očuvanje bezbednosti i zdravlja na prvom mestu, a učenici sigurno neće biti oštećeni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Roditelji i đaci, ali i građani Srbije generalno, ponosni su na snalažljivost Ministarstva kada je reč o organizovanju nastave. Koliko ste Vi zadovoljni učinjenim i smatrate li da postoji (ili je postojao) prostor za dodatno unapređenje nastave tokom epidemije?

- Zahvaljujući, pre svega kontinuranom radu i unapređivanju sistema obrazovanja, a ne snalažljivosti, bilo je moguće organizovati onlajn nastavu u tako kratkom roku. I ponosan sam na to. To je bilo moguće, između ostalog, i zbog kontinuiranih ulaganja u proces digitalizacije, ali i organizovanja stalnih obuka za nastavnike. Prosvetni radnici i vannastavno osoblje pokazali su veliki stepen odgovornosti i požrtvovanosti. Moram da istaknem da je u ovim okolnostima prosvetni sistem dodatno opterećen i da pored zdravstva predstavlja najosetljiviji sistem.

Koji su Vaši lični planovi i želje za narednu godinu?

- U periodu kada imamo ovoliki broj zaraženih i građana za čije se zdravlje brinemo, sebično bi bilo da iskazujem neke lične želje, osim da se ova pošast što pre završi i stvari vrate u normalu. Kao ministar, najviše bi me radovalo da se širom škola po Srbiji čuje slobodna dečija graja i da u ovo doba sledeće godine razgovaramo o konkretnim pomacima u obrazovanju koje smo postigli.

S obzirom na to da je zdravlje na prvom mestu i da su, stoga, okupljanja zabranjena, kako ćete proslaviti Novu godinu i Božić?

- U krugu porodice, kao i svake godine.

Autor: I.P.

#Branko Ružić

#Intervju

#Pink.rs