AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas završen proces dokapitalizacije nacionalne avio-kompanije Er Srbija čime je promenjena vlasnička struktura, tako da će Etihad biti 18 odsto vlasnik Er Srbije, a preostalih 82 odsto država Srbija.

Mali ističe da će novac koji je uplaćen za dokapitalizaciju biti iskorišćen za saniranje gubitaka koje je Er Srbija imala tokom pandemije, ali i za vraćanje pojedinih dugova koje ta kompanija ima prema bankama.

"Na pravi način smo time stabilizovali našu avio-kompaniju, kao i njen bilans stanja, ojačali smo učešće države u njoj i vratili neke kredite i dugove koje je napravila zbog korone", rekao je Mali.

Dodaje da je država u protekla dva meseca veoma pažljivo, strpljivo i posvećeno radila na programu restrukturiranja i na procesu, kako je naveo, državne pomoći avio-kompaniji, koja je, podseća Mali, dozvoljena evropskim zemljama od Evropske komisije kako bi te kompanije ublažile negativne posledice pandemije.

"Cela EU je to dozvolila. Lufthanzi je Nemačka pomogla sa devet milijardi evra, Er Fransu je Francuska pomogla sa šest milijardi evra, tako smo i mi pomogli našoj nacionalnoj kompaniji i potpuno je stabilizovali", ističe Mali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukazuje da Crna Gora nije imala način da pomogne svojoj avio-kompaniji Montenegro erlajns, upravo zbog toga što se, kaže, nisu pridržavali definisanih pravila EK o državnoj pomoći.

Ne samo što Er Srbija bez problema ulazi u 2021. godinu, već, dodaje Mali, razmišlja se i korak dalje - kako da se iskoristi prazan prostor na linijama iz Tivta i Podgorice, kako bi naša kompanija zaradila još novca i maksimizirala linije.

Ističe da je Er Srbija od nacionalnog intresa i podsetio da je ta kompanija tokom pandemije dovezla medicinsku opremu, respiratore, lekove, ali i naše građane sa brojnih svetskih destinacija gde su se u tom momentu zatekli.

Mali je naglasio i da je prošle nedelje usvojen plan restrukturiranja tog preduzeća.

#Er Srbija

#Siniša Mali