AKTUELNO

Situacija se smiruje - broj prijema u bolnice se smanjuje, a broj otpusta povećava, ali je i dalje mnogo pacijenata na respiratorima, na intenzivnoj nezi i kiseoničnoj terapiji, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kon je ponovo apelovao na građane da poštuju mere i preporuke, ocenivši da još uvek imamo vanrednu situaciju.

- Odluka o merama za Novu godinu je iznuđena kako se ne bi pokvarila situacija i tokom praznika došlo do zaražavanja koje će pokvariti situaciju sada kada je krenulo nabolje - rekao je on.

Kako je dodao, Krizni štab će pratiti situaciju, a sve što se primenjuje daje rezultate.

- Što je manje virusa u cirkulaciji, to je manje zaražavanja - napomenuo je epidemilog Kon.

On je rekao da nije bila jednostavno doneti mere za Novu godinu, da je bilo razgovora, rasprave.

Na ocene da je trebalo uvesti zabranu kretanja za Novu godinu, Kon je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da od 18. decembra bude ograničeno kretanje od 19 do 5 sati ujutro.

- To je odbijeno. Mi izlazimo sa jasnim zahtevima. Da je broj zaraženih bio deset puta manji, da je bilo manje zaraženih ko bi mogao da spreči da se održava doček - naveo je Kon.

Govoreći o neprijatnosti koju je doživeo kada se na njega kolima zaleteo jedan vozač i naglo zakočio, on je rekao da se trudi da nosi sve što je ova situacija donela, ali da ima mnogo više ljudi koji mu prilaze, pozdravljaju ga.

- Ovakve stvari se dešavaju, dovikuju iz kola. Legne na sirenu svom snagom da bi iskazao bes - rekao je Kon.

Upitan šta je naučio iz epidemije, on je rekao ponovo naučio da je javna rač ozbiljna stvar, da ima veliku težinu, da je važno da uz lekare u ovakvim situacijama stane države i rukovodstvo, ali da je zdravstveni sistem u Srbiji pokazao elastičnost.

Ima razloga za optimizam

Prema njegovim rečima, ima razloga za oprtimizam u sledećoj godini, jer je stigla Fajzer-Biontekova vakcina, a očekuje se da sertifikat od domaće Agencije za lekove i medicinska sredstva dozvolu dobiju kineska i ruska.

Napominje da je kod vakcinacije važna dinamika i da se neuporedivo brže mora ići sa vakcinacijom nego što je to bio slučaj u proteklih nedelju dana.

- Mora sve da ide neuporedivo brže i energičnije. Najvažnije što pre doći do većih količina vakcina. Imunizacija kada krene treba da ide kontinuiran - rekao je Kon.

#Epidemija

#Predrag Kon