AKTUELNO

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije sutra će biti otvorena Knjiga žalosti povodom tragične smrti ambasadora Olivera Potežice, a istog dana održaće se i komemoracija.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisaće se u Knjigu žalosti 15. maja, u 10 časova. Komemoracija tragično nastradalom ambasadoru Republike Srbije u Libiji Oliveru Potežici održaće se u 12:30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova (sala 201), saopštilo je Ministarstvo.

Ambasador Potežica podlegao je prošle nedelje povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio na službenom putu po nalogu Ministartva. Inače, ambasador Potežica bio je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja.

Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka, navelo je Ministarstvo.

#Oliver Potežica

#Smrt

#knjiga žalosti

'