AKTUELNO

Utiske i iskustva o rezultatima postignutim u godini na izmaku i planovima za narednu godinu razmenili su gradonačelnici tri najveća grada u Srbiji, Novog Sada, Beograda i Niša.

- Izvesno je da u Novi Sad stiže još jedno strano ulaganje, japanska kompanija Nidek koja proizvodi elektro motore za različite potrebe - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Očekuje se, kaže, i dolazak nemačkog Kontinentala.

Vučević je u jutarnjem programu koji se emituje iz studija u Novom Sadu, Nišu i Beogradu sa gradonačelnicima tih gradova govorio o rezultatima postignutim u ovoj godini i planovima za narednu.

- Novi Sad je u konkurenciji sa još dva evropska grada za koje je zainteresovan Nidek - kaže Vučević, navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude doneta početkom Nove godine.

- Činjenica i da je prošlog petka održan, sada već peti ili šesti sastanak sa predstavnicima te kompanije i da smo ušli u tehničke detalje, meni ukazuje da oni ozbiljno razmišljaju o Novom Sadu - rekao je Vučević dodajući da tamošnji poznati ekonomski časopisi su tu investiciju definisali u fazama do dve milijarde dolara.

Dodaje da razmišljaju o kupovini 25 hektara zemljišta u industrijskog zoni Sever 4 u Novom Sadu.

Vučević je uveren da nam stiže i nemački Kontinental sa svojom novom fabrikom koja će biti izgrađena nedaleko od Kaća uz budući auto-put Novi Sad – Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, uprkos pandemiji, nema zastoja u izgradnji fabrike čokolade švajcarskog "Beri kaleba" koja će biti završena do proleća.

Sledeća godina, kaže, biće u znaku priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu koji je proglašen projektom od nacionalnog značaja.

- Iako je zbog korone, odlukom Evropskog parlamenta pomereno da Novi Sad naredne godine bude evropska prestonica kulture, to neće značiti da se grad neće pripremati za 2022. godinu - rekao je Vučević i kao uvod najavio otvaranje prve gradske koncertne dvorane koncertom Stefana Milenkovića za doček Srpske Nove godine, 13. januara.

Utiske i iskustva o rezultatima postignutim u godini na izmaku i planovima za narednu godinu razmenili su gradonačelnici tri najveća grada u Srbiji, Novog Sada - Miloš Vučević, Beograda Zoran Radojičić i Niša Dragana Sotirovski.

Analizirali su i istakli značaj uticaja pandemije na zdravlje i funkcionisanje gradova i život građana u ovim vanrednim okolnostima, te stavove o domaćim i stranim investicijama kao i planovima za predstojeću 2021. godinu.

Kada je u pitanju Novi Sad reč je o kapitalnim projektima poput novog četvrtog mosta, "Novog Sada na vodi", izgradnji nove ambulante na Vidovdanskom naselju kao i čak tri vrtića, biciklističke staze na Futoškom putu, atletske dvorane sa bazenom u Futogu, uređenju centra grada, projektu za rekonstrukciju Spensa, i drugim.

Takođe su govorili i o redovnim aktivnostima kojima se unapređuje život sugrađana pa i onih najmlađih kao što su boravak dece u vrtićima koji će ostati besplatan, besaplatnim udžbenicima đacima prvacima, ali i subvencijama za boravak 3.200 mališana u privatnim vrtićima, te o velikim kulturnim dešavanjima, poput odložene manifestacije "Novi Sad EPK 2020" za 2021. i budućnosti gradskog brenda EXIT.

#Miloš Vučevič

#Novi Sad