AKTUELNO

U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija nalik soju iz Engleske, kažu dr Vidanović i dr Knežević.

U Srbiji još nije detektovan britanski soj korone, a naši istraživači sekvenciraju genom virusa iz trećeg pika u potrazi i za mutacijama karakterističnim za taj soj.

Do sada su glavni unosi korone u Srbiju bili iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije.

Dr Dejan Vidanović, viši naučni saradnik u Veterinarskom specijalističkom institutu „Kraljevo“ i prof. dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji rade na istraživanju sojeva korone u Srbiji, kažu da je „iz trećeg pika sekvencirano 11 uzoraka i prve analize nisu pokazale da se radi o drugačijem soju virusa u odnosu na prethodne periode epidemije“.

- U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija karakterističnih za britanski soj. Pretpostavka je da se ovaj soj virusa brže širi, a sojevi sa istim mutacijama su dokazani u Danskoj, Holandiji, Australiji, Južnoj Africi i Italiji. Zasad nema dokaza da ovaj soj izaziva težu kliničku sliku, kao i da vakcine nemaju zaštitni efekat protiv ovog soja virusa. A vrlo brzo će se znati i da li je vakcina efikasna i protiv ovog soja jer je već pola miliona ljudi vakcinisano u Britaniji - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da je kod virusa u Srbiji još u prvom talasu uočena jedna mutacija na mestu proteina koji je odgovoran za njegovo vezivanje za ljudsku ćeliju, da ona postoji kod većine virusa koji cirkulišu u Evropi i da nema uticaj na efikasnost imunog odgovora na virus nakon vakcinacije.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Dosad su uradili 150 uzoraka celog genoma SARS-CoV-2 iz prva dva pika epidemije, od marta do avgusta, a oni su iz zapadne i južne Srbije i Vojvodine. - Imamo najmanje pet nezavisnih unosa virusa u Srbiju, i to iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije - zaključili su istraživači i dodali da je kod različitih virusa utvrđeno između četiri i 22 mutacije.

Bajontek: Za šest nedelja i vakcina za mutacije

„Bajontek“ je spreman da napravi novu vakcinu za šest nedelja u slučaju mutacije virusa. - Nemačka laboratorija „Bajontek“, koja je sa američkim „Fajzerom“ razvila prvu vakcinu protiv kovida 19 odobrenu u svetu, može da proizvede novu vakcinu za šest nedelja u slučaju mutacije virusa kao što je ona primećena u Velikoj Britaniji - rekao je juče direktor kompanije Ugur Sahin, a preneo Frans pres.

#koronavirus