AKTUELNO

Više od dve trećine roditelja je, pokazuju istraživanja, bar jednom bilo psihološki agresivno prema svom detetu tokom prethodne godine.

Većina roditelja je tukla dete prvi put kada je imalo između dve i tri godine, a manje od dva odsto roditelja je priznalo težak oblik fizičkog nasilja kao što su udaranje iz sve snage, povaljanje udaraca, hvatanje za vrat, pretnja nožem ili pištoljem i namerno izazivanje opekotina.

Specijanli pedagog Ljiljana Marković iz EDU centra kaže da roditelji nekada i nisu svesni svojih postupaka kada je u pitanju psihička agresivnost i verbalno nasilje.

- U Srbiji se već dugo promoviše zabrana fizičkog kažnjavanja. Batina nije izašla iz raja i svaki roditelj treba da se stavi u ulogu deteta. Svako fizičko nasilje ima posledice po dete – istakla je Marković.

Kako je dodala, batine su nekada ranije bile društveno prihvatljive, čak u nekim slučajevima i poželjne.

- Međutim društvo se menja. I svest se menja, i svest dece se menja. Posledice mogu biti brojne – od razvoja problema u ponašanju do problema po pitanju mentalnog zdravlja - naglasila je Marković.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, roditelji moraju da rade na sebi i da razvijaju neke nove veštine za vaspitanje koje ranije nisu bile toliko dominantne.

- Batine kod dece izazivaju osećaj odbačenosti, kirvice, da nisu dovoljno dobri, jer su im roditelji važan autoritet od kojeg očekuju i podršku i razumevanje – podvukla je Marković.

Ona je dodala da je na deci da smišljaju raznorane načine da probijaju granice, a na roditeljima je da osmisle kako da ih zadrže a da to njije nasiljem.

- Roditelji moraju da se nauče strpljenju. Nije dovoljno da samo jednom nešto kažemo detetu i očekujemo da će da posluša – istakla je Marković.

Objasnila je da roditelji deci treba da pokažu i ljubav i granice.

#Nasilje

#Roditelji