AKTUELNO

Kompanija “Galens Invest” koja posluje već 15 godina, i jedan je od lidera u oblasti stambene gradnje sa izgrađenih preko 50 objekata, odnosno, preko 3000 stambenih jedinica, upisuje još jedan uspešan poslovni poduhvat.

Ova kompanija relizovala je plan privatizacije i spasila od stečaja najstariju novinsko – izdavačku kuću u Vojvodini, čuveni novosadski „Dnevnik”.

Kompanija “Galens Invest” je otkupom akcija, uglavnom od fizičkih lica, bivših i sadašnjih zaposlenih u „Dnevniku”, i to po njihovoj traženoj ceni, obezbedila vlasništvo nad ovim gigantom.

Fer i korektnom trgovinom, bez obaranja cena i otkaza, i otkupom akcija koji je završen u najkraćem mogućem roku, sprečena je propast još jedne velike domaće firme. Ovo je primer kako se sporvodi uspešna privatizacija.

Podsećamo, u nekoliko navrata ” Dnevnik” je pokušao da pronađe rešenje za izlazak iz krize, i uradi nešto sa zgradom štamparije.

Najveća imovina bila je predmetna parcela, atraktivna za potecncijalne ulagače.

Nekoliko godina pre uspešno sprovedene privatizacije od strane kompanije „Galens Invest”, urađena je izmena urbanističkog plana kojim je planirana izgradnja višespratnice, a sve kako bi cela firma bila što zanimljiva budućim ulagačima, potencijalnim investitorima.

Mnoge novosadske kompanije bile su zainteresovane za ovaj projekat, ali su brzo odustajale zbog komplikovanih pravno imovinskih odnosa, ali i mnogih drugih faktora.

Nakon skoro 20 godina restrukturiranja i neuspelih privatizacija, Akcionarsko društvo “Dnevnik” je zbog velikih dugovanja i finansijskih problema bilo prinuđeno da pokrene predstečajni postupak kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije, kako bi zaštitili imovinu malih akcionara (sadašnjih i bivših zaposlenih) i izmirili obaveze prema svim poveriocima, koje su u UPPR- u iznosile 420.767.000,00 dinara, dok je preko 120.000.000,00 dinara tekućih obaveza za nastavak poslovanja bilo potrebno hitno obezbediti.

Kompanija „Galens Invest” bila je jedina spremna to da prihvati. Naime, prilikom odluke o kupovini akcija „Galens Invest” je, i pored saznanja o lošoj finansijskij poziciji AD „Dnevnika” i obaveza koje je morao da isplatiti po uslovima i rokovima usvojenim u UPPR- u, prihvatio cenu malih akcionara.

Za razliku od većine unapred pripremljenih planova reorganizacije koji su usvojeni u našoj zemlji, u UPPR AD „Dnevnika” nije bilo otpisa dugova ni po jednom osnovu, tako da su svi poverioci 100% isplaćeni, bez otpisa osnovnog duga i svih obračunatih kamata, i to u predviđenom roku po unapred pripremljenom planu reorganizacije.

Privatizacijom AD „Dnevnik”, kompanija „Galens Invest” dala je primer kako se uspešno sprovode takvi procesi, pri tome vodeći računa o interesima bivših i sadašnjih radnika.

O nesumnjivo boljem položaju zaposlenih, koji ne samo da nisu dobili otkaze već su im date i nove poslovne prilike i opcije za napredovanje u okviru Galens tima, svedoče i oni sami:

– Nakon 15 godina provedenih u radnom odnosu u „Dnevniku”, tokom kojih smo prošli kroz puno kriznih situacija i neizvesnosti za opstanak naših radnih mesta, „Galens Invest” mi je nakon privatizacije ponudio rad u njihovoj kompaniji po izuzetno korektnim uslovima, te sam konačno došla u situaciju da dugoročno rešim svoj radni status u okviru ove perspektivne kompanije - izjavila je Ivana Stamenković.

– U „Dnevniku” sam radila skoro dve decenije. Kako su se vremena menjala, digitalizacija i ostalo, sve je teže bilo. Usledio je period neizvesnosti, kada se čekalo neko rešenje, privatizacija. Kad je pokrenuta privatizacija očekivali smo da će uslediti bolji dani. Posle završene privatizacije, novi vlasnik „Galens Invest” nekima od nas koji smo imali veliko radno iskustvo ponudio je da nastavimo svoju karijeru kao deo mladog, vrednog i uspešnog tima u ovoj velikoj komaniji, gde mi je omogućeno da radim i napredujem u svom poslu- kaže Vesna Reljić.

#Novo Sad

#dnevnik