AKTUELNO

Maksimalan kapacitet KOVID bolnice je 500 postelja (150 na intenzivnoj i 350 na poluintenzivnoj nezi).

Više od 10 pacijenata primljeno je u kovid bolnicu u Kruševcu.

Dr Vladan Cvetanović, koordinator kovid bolnice kaže da je reč o pacijentima iz Kruševca i iz Kraljeva, kao i da se u toku dana očekuje prijem pacijenata iz ovih gradova, ali i sa KiM.

- Počeli smo sa radom, prvi pacijenti su zbrinuti, reč je o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a u toku dana imamo najavljen transport nove grupe bolesnika– kaže Cvetanović, koordinator KOVID bolnice u Kruševcu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O bolesnicima trenutno brine više od 70 iskusnijih lekara i srednjeg medicinskog kadra iz KC Niš, pod čijom ingerencijom je i rad kruševačke bolnice. Istovremeno, u bolnici, traje obuka skoro 650 medicinara koji su primljeni za rad u KOVID bolnici po konkursu koji je sproveo KC Niš.

- Bolnica je građevinski i strukturno izgrađena tako da je prilagođena kovid pacijentima –predočio je ranije za „Novosti“ dr Vladan Cvetanović.- Ustanova je projektovana tako da je pristup crvenim zonama (intenzivna i poluintenzivna nega) iz centalnog dela objekta (prijem, trijaža, laboratorija) sa toplim vezama, odnosno „crvenim“ hodnikom kako bi se tačno u svakom trenutku znalo kretanje pacijenata i osoblja,čija je zaštita takođe vrlo važna.

Kovid bolnica je od juče bila spremna za prijem bolesnika: Svaka postelja na intenzivnoj nezi ima respirator sa invanzivnim i neinvazivnim modovima za kiseoničku potporu, monitore za invazivno praćenje vitalnih parametara, infuzione pumpe.

#Bolnica

#koronavirus