AKTUELNO

Vasilije Mićić (76), vlasnik građevinske firme “Putevi Užice” i hotela “Palisad” na Zlatiboru, preminuo je jutros u Moskvi od posledica koronavirusa, potvrđeno je iz njegove porodice.

Mićić, verovatno najveći privrednik zapadne Srbije, zbog komplikacija izazvanih virusom lečen je u najboljim moskovskim bolnicama, poslednjih sedam dana bio je na respiratoru, ali nije uspeo da pobedi bolest.

Vlasnik građevinskog giganta rođen je u zlatiborskom selu Rožanstvo, ceo radni vek proveo je van Srbije, a prvi poslovi njegove firme u inostranstvu vezani su sa Irak.

Od devedesetih je živeo u glavnom gradu Rusije, a širom ove zemlje njegova firma imala je unosne poslove. “Putevi Užice” su širom Rusije izgradile preko dva miliona kvadrata stambenih, poslovnih, hotelskih, naučno-obrazovnih objekata. Slične poslove ovo preduzeće je imalo i u drugim gradovima. Mićićeva firma izradila je rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u gradu Valdaj, kao i rezidenciju Borisa Jeljcina u Sočiju. Učestvovala je u gradnji aerodroma i olimpijskog sela u Sočiju. Na desetine hiljada radnika iz Srbije, pretežno iz Užica, zahvaljujući Vasiliju Mićiću i njegovim preduzetničkim sposobnostima zarađivalo je u Rusiji.

Foto: Foto/Klub privrednika

Njegovoj firmi godinama unazad poveravani su poslovi izgradnje saobraćajnica širom Srbije. Takođe, iza Mićićevih “Puteva” su ostale i građevine u Izraelu i Alžiru.

Mićić je 2003. kupio “Palisad” i oronuo objekat pretvorio u moderan hotel. Izgradio je četiri fudbalska igrališta na Zlatiboru, a u planu mu je bilo da pravi još deset. Bio je finansijer FK “Jedinstvo Putevi” iz Užica, ktitor nekoliko crkvi u užičkom kraju, sponzor mnogih akcija, donator između ostalog i Opšte bolnice Užice.

#Moskva

#Smrt

#Vasilije Mićić

#koronavirus