AKTUELNO

Dovoljan je plamičak koji može da napravi buktinju. Mi smo jedna od zemalja u svetu koja ima najmanju smrtnost od kovida, ali nema prostora za opuštanje, kažu sagovornici za TV Pink.

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđno 3.888 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 52 osobe. Od poslednjeg preseka testirano je 12.578 osoba. Hospitalizovana je 9.581 osoba, a na respriatorima je trenutno 326 pacijenata. Procenat smrtnosti je 0,89 odsto.

U Srbiji je trenutno blagi pad broja novozaraženih, ali stručnjaci kažu da i dalje ne treba biti opuštanja. 

Direktorka KBC Bežanijska kosa prof.dr Marija Zdravković kaže za Novo jutro TV Pink da brojke o broju novozaraženih koronom i dalje upozoravaju da se Nova godina ne može slaviti kao ranije i da ne sme biti opuštanja.

-Do skoro je bilo da ne pređemo 100, pa 500 i onda su brojke skočile. Mi smo u blagom zatišju, ali ono je na staklenim nogama. Dovoljan je plamičak koji može da napravi buktinju. Treba da budemo svesni da zdravstveni radnici su premoreni, oni iz moralnih razloga ne uzimaju odmore. Ne znam šta tu ima da se slavi – kazala je dr Zdravković.

-Mi smo jedna od zemalja u svetu koja ima najmanju smrtnost od kovida. Jedna Belgija ima katastrofalnu smrtnost. Srbija ima manju smrtnost i od Švajcarske. Imamo dobre rezultate zahvaljujući zdravstvenom sistemu koji je dobar, i zbog naše brze reakcije – dodaje ona.

Direktor Opšte bolnice u Pančevu dr Slobodan Ovuka kaže da građani treba da shvate ozbiljnost situacije sa kronom.

-Nije naivno ni malo, i kada se priča da je zatišje mi smo imali borbe. To su ljudi sa imenom i prezimenom koji se nama ucrtaju u memoriju. Na žalost, mislim da jedan deo naroda nije svestan toga – kaže dr Ovuka.

Da je situacija i na jugu Srbije kritična, za TV Pink je potvrdio i anestiziolog KC Niš prof. dr Radmilo Janković.

-Naš kapacitet je makimlalno 70 kreveta za najkritičnije pacijente. Mi smo uvek na ivici kapaciteta, a poslednjih 48 sati se broj pacijenata ne povećava. Borba nikada nije prestajala nikada. I dalje je jako teško i ne stiče se utisak da situaicja naglo popušta, za sada smo zadovljni jer se ne pojačava situaicija – rekao je dr Janković.

#koronavirus