AKTUELNO

Trenutno nema smisla govoriti o bilo kakvim relaksacijama, kaže epidemiolog.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, posle jutrošnjeg sastanka Kriznog štaba, govorio je o epidemiološkim merama, vakcinama, kućnim testovima, maskama za decu i drugim aktuelnim temama.

- Ove mere su prilično restriktivne, krivulja iz dana u dan ide niže, ali ide sporo. Recimo u Beogradu nikako da padne ispod 1.200 što sam očekivao do kraja ove nedelje - rekao je na početku dr Kon.

Kaže da se i dalje čeka da broj pacijenata na intenzivnim negama padne, pogotovo na respiratorima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada pritisak na bolnice počne da popušta, osetićemo se sigurnije. Tada ima smisla pričati o popuštanjima. Popuštanje mera ne može tek tako da dođe na red - kaže dr Kon.

Objašnjava da je aktivnost virusa u ovom periodu najveća, što je primetno ne samo u našoj zemlji, već u celoj Evropi. Ovo, kako dodaje, pokazuje da virus ipak ima sezonski karakter, ali da će se o tome više znati tek kasnije.

Na pitanje hoće li deca morati da na granici, prilikom ulaska u Srbiju, imaju negativan PCR test, epidemiolog odgovara:

"Koliko mi je poznato, deca ispod sedam godina na granici nisu morala da imaju PCR test, ali to će definisati Uredba. Deca nisu ozbiljni prenosioci, a da li deca starija od četiri godine moraju da nose maske, tek će se pravno definisati".

Ističe da su nmere na granici jako važne jer država ne bi izdržala uvoz još zaraženih koronavirusom.

Zna se, kako dodaje, da je veliki broj onih koji ulaze u našu zemlju, samo u tranzitu i da im krajnje odredište i nije naša zemlja.

- Dobro smo pretresli situaciju i procenili smo da 15 odsto neće poštovati preporuke o uzajamnom posećivanju - kaže dr Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

S obzirom na to da Srbi sutra slave Svetog Nikolu, dr Kon ističe da se mere moraju poštovati i apeluje da se okupljanja spreče.

- Treba slaviti slavu, naročito sada, da svetac zaštiti dom, ali u tom slavlju je važno da se više misli na članove porodice ako nisu tu. Važno je i prihvatiti realnost. Očekujem da će neki pozvani na slavu odbijati pozive i da će se domaćini izvinjavati što ne zovu goste. Očekujem da će se 85 odsto domaćina slava adekvatno ponašati - kaže Kon.

Na pitanje o brzim kovid testovima koji su se pojavili u apotekama, epidemiolog kaže:

"Pozitivan antigenski test je potpuno siguran, ali negativan nije. Zato ko ima simptome, mora da uradi PCR test, koji se uzima kao zlatni standard".

#Predrag Kon

#koronavirus