AKTUELNO

Jutros je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a odluke koje su donete saopštene su na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare.

Podsetimo, dosadašnje restriktivne mere, koje su prvobitno važile do 15. decembra, istekle su danas, a članovi kriznog štaba su na sednici razmatrali epidemiološku sitauciju, da li su dosadašnje mere dale rezultate, kao i eventualno uvođenje novih ili ublažavanje postojećih mera.

Dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izneo je na konferenciji nove epidemiološke podatke, ističući da je i dalje najviše novozaraženih u prestonici, a da ga slede Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Snežana Jovanović, direktor Službe za mikrobiologiju KCS, pojasnila je da su PCR testovi poskupeli, da svi govore o tome, ali ne i o tome da su uvedeni brzi antigenski testovi koji rezultate daju posle 20 minuta, a koji se mogu nabaviti i u apoteci.

- Cena od 6.000 ili od 9.000 ne pokriva sve troškove testiranja, jer u cenu idu razni drugi potrošni materijali, kao i rad tehničara, odnosno stručnjaka. Čak ni ova cena od 9.000 dinara ne može da nadomesti sve ono što se troši tokom rada PCR testa - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Gojković: Mere ostaju za vikend, a novost je PCR na granici

Odgovarajući na pitanja novinara, Gojković kaže da je na sednici Štaba analizirana trenutna situacija i da je zaključeno da će dosad donete mere ostati na snazi i narednog vikenda i do daljeg.

- Novost je da od 20. decembra svi oni koji ulaze u Srbiju, moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. To važi za strance, dok za naše građane važi isto, s tim što, ako nemaju test, idu u kućni karantin 10 dana - kaže dr Gojković.

Dodaje da će se mere eventualno revidirati u zavisnosti od epidemiološke situacije, a da je predlog da od ponedeljka ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, muzeji, galerije) produže svoje radno vreme.

- Videćemo da li će raditi do 20 ili do 21 sat, ali ako se sprovode sve neophodne mere, onda problema neće biti. Problem su jedino zaposleni u ustanovama kulture jer je, recimo, nemoguće da glumci na sceni nose maske i drže distancu. Postoje protokoli testiranja pre svake predstave i tu je najveći deo odgovornosti na organizatoru kulturne manifestacije. Kada je reč o publici, ako se mere poštuju, mala je verovatnoća da će se virus širiti - rekao je Gojković novinarima.

Gojković apeluje na one koji su kupili brzi antigenski test: Bris mora da uzme stručno lice

Objašnjava da testovi koji se kupuju u apotekama nisu namenjeni za upotrebu bez stručne pomoći, te je zamolio građane koji su kupili test, da ga ne koriste sami, jer je neophodno da njima rukuje medicinski radnik.

- Nestručno uzimanje brisa može napraviti problem i test nije za pojedinačno uzimanje. Ovo napominjem zato što testovi nisu registrovani u te svrhe. Opasan je i način odlaganja ovog testa nakon uzorkovanja, jer zahteva posebnu tehniku čuvanja, skladištenja i odlaganja. Dakle, ovi testovi namenjeni su privatnim ustanovama, domovima zdravlja i bolnicama i inspekcija je na terenu - kaže Gojković.

"Mnogi koji čekaju na granicama su samo u tranzitu kroz našu zemlju"

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima, Gojković kaže da je procedura za ulazak jasna i da deo tih građana nisu samo oni koji ulaze u Srbiju kao u konačno odredište, već je mnogo njih u tranzitu.

- Vodimo računa o tome i ne vidim trenutno razloga za brigu - kaže Gojković.

Gojković: Činimo sve da čekanje pred kovid ambulantama bude što humanije

Kada je reč o čekanjima pred kovid ambulantama, sekretar za zdravstvo kaže da je to primetno u više ustanova i da se na sve načine pokušava da se obezbedi dovoljno šatora, grejalica, montažnih objekata i slično, a kako bi ljudi koji čekaju, mogli da čekaju što humanije i bez problema.

- Međutim, morate se složiti da već 10 meseci Krizni štab govori upravo o tome da je najvažnija prevencija, izbegavanje kontakata i želja svih nas da je zaraženih što manje. Na tome insistiramo od početka - kaže Gojković.

"Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom"

Gojković je podsetio da prve doze Fajzerove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak i da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova. U isto vreme radi se analiza Sputnika V.

- Ukupno u ovom trenutku imamo ugovor sa Fajzerom za 1,8 miiona vakcina. Srbija je jedna od pet država u svetu koja je prva potpisala ugovor sa Fajzerom i sve što dobijamo, posledica je toga što smo imali dobar osećaj da će Fajzer biti prvi koji će vakcinu pustiti na tržište. Vidite i sami da je ogromna potražnja za vakcinama u celom svetu i mislim da ćemo uspeti da građanima pustimo vakcinu koja je proverena i bezbedna - kaže Gojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava da je Fajzerova vakcina dobila dozvolu za uvoz, da je sva dokumentacija u redu, a da postoji još samo deo u proceduri - da se vakcina analizira u nacionalnoj laboratoriji. Pitanje je dana, kako objašnjava, kada će vakcina biti zvanično odobrena.

Kada je reč o tome ko će prvi primiti vakcinu, Gojković kaže da ćemo dobiti u prvom kvartalu sledeće godine 350.000 doza, a sledeće nedelje još 5.000. Prioritet će, kako kaže, biti da vakcine dobiju korisnici domova za stare.

Plan imunizacije, kako kaže, donosi Ministarstvo zdravlja na osnovu preporuka grupe koja već tri meseca radi na izradi ovog plana.

#konferencija za novinare

#koronavirus

#krizni štab