AKTUELNO

Krizni štab zaseda danas, sednica je zakazana za 8 sati ujutru, a kako se moglo čuti u javnosti, raspravljaće se o liberalizaciji postojećih mera. Kada je to u pitanju, medicinski i ekonomski deo Kriznog štaba nalaze se na različitim polovima.

- Sednice (Kriznog štaba, prim, nov,) nisu ni malo prijatne. Neko čuva privedu, neko zdravstveno. Medicnski aspekt je sasvim durgačiji od politčkog i ja ne vidim da je uopšte moguće drugačije. To je prirodna pozicija. Iz toga izlazi: Videćemo - rekao je dr Predrag Kon juče komentarišući današnje zasedanje Štaba i eventualne mere koje će biti donete.

Rasprava o potencijalnoj liberalizaciji pojedinih mera je u foksu javnosti posebno zbog činjenice da u ovaj petak ističe rok koji je određen za ograničenje rada ugostiteljskih i većine trgovisnkih objekata do 17 sati, a vikendom im je potpuno zabranjen rad.

Dr Kon: Nema šanse

Ipak, u danima za nama mogli smo čuti različita mišljenja o tome u okviru istog Kriznog štaba. Tako, komentarišući potencijalno popuštanje mera za vikend epidemiolog Kon imao je nedvosmislen odgovor.

- Mislim da su to dobre želje i namere, ali mislim da nema šanse. Nije lako ovo komunicirati i svako oseća težinu svake izgovorene reči. Treba da se spusti ta kriva dovoljno da bismo govorili o popuštanju mera - kratko je prokomenarisao Kon pre dva dana i dodao još i:

"Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno. Mi sa pozicije lekara ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima i ne možemo da se saglasimo da je to važnije od čuvanja života".

Čadež: Sledeća dva vikenda ključna

Sa njom je saglasan i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. - Istraživanja koja je radila Privredna komora Srbije pokazuju da se zaraza koronom ne dešava u maloprodajnim objektima, jer se tamo poštuju mere, pa molim epidemiologe da bolje sagledaju gde se zaraza dešava i da se razmisli o eventualnom rasterećenju mera za mesta koja nisu toliko rizična, rekao je juče Čadež. On je rekao da se zaraze najviše događaju na proslavama i velikim skupovima. Čadež je istakao da su sledeća dva vikenda veoma važna u poslovanju mnogih kompanija, pogotovu onih koje se bave prodajom, jer neke u ove dve nedelje ostvare prihode kao u cela druga dva meseca u godini. Prema njegovim rečima, od uvođenja mera zatvaranja nekih maloprodajnih objekata u 17 časova i zatvaranje za vikend, zabeležen je pad prihoda u svim oblastima izuzev prehrane. Na ovoj sednici kako je najvaljeno ne bi trebalo da bude raspravljanja o merama za Novu godinu i Božić, jer je prerano, ali i iz drugih razloga.

Dr Janković: Nema opravdanja za relaksiranje mera

I njegov kolega iz Kriznog štaba imunolog Srđa Janković imao je sličan odgovor. Kaže da, on kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i ističe da "relaksiranje ne bi moglo da se danas nađe na stolu", jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava. Ne bi, kaže, prejudicirao nove mere, a ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

Ističe da, kao građanin i stručnjak, tvrdi da nije vreme za okupljanje, a da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje.

- Moramo da shvatimo da nekada postoje problemi koji zahtevaju kolektivno i individualno odricanje da bi se problem ublažio. Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu - kaže dr Janković.

Privreda za popuštanje mera

Sa druge strane, u ekonomskom delu Kriznog štaba, sve se više može čuti da bi državnoj kasi ipak odgovaralo popuštanje mera vezanih prvenstveno za manje preduzetnike.Najavu mogućeg ublažavanja mera najavila je ove nedelje i premijerka Ana Brnabić koja je navela da je, primera radi, u frizerskim salonima mogućnost zaražavanja veoma mala, ali konačnu odluku će ipak doneti Krizni štab.

- Lično sam potpuno protiv zabrane kretanja i zatvaranja prodavnica i zanatskih radnji vikendom, jer ti građani moraju da zarađuju i hrane svoju decu. Na Kriznom štabu sam pričala o tome da li treba da ostavimo otvorena mesta na kojima nije tako veliki rizik od zaražavanja, kao što su mali frizerski saloni gde frizer i mušterija nose masku - rekla je juče Ana Brnabić.

Brnabić je navela da će zabrana biti uvedena ukoliko bude neophodna, ali je istakla da veruje u odgovornost pojedinca.

- Ukoliko brojevi nastave da padaju, a to zavisi od svakoga od nas, mislim da ćemo moći bar vikendom do 14 časova, 15 časova da pustimo te ljude da rade - izjavila je ona prekjuče.

Nije isključeno ni da još neki dobiju dozvole da rade subotom i nedeljom, kao što su manje prodavnice ili da tokom radne nedelje bude produženo radno vreme, koje je sada do 17 časova.

Mere za Novu godinu biće donete kasnije

Kako je navela Premijerka Ana Brnbić sa donošenjem mera za praznike sačekaće se kako građani ne bi mogli da nalaze "rezervne načine" da mere eskiviraju. Govoreći o korona novogodišnjim žurkama koje se uveliko planiraju epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji samo jedno rešenje za to.

#koronavirus