AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 27 novih neborbenih vozila za Vojsku Srbije u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu.

- Drago mi je da vidim da se projekti opremanja naše vojske nastavljaju nesmanjenim intenzitetom. Ono što je zadatak predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića za nas je da opremanje Vojske bude kontinuirano - rekao je ministar Stefanović.

On je istakao da se posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, posvećenom opremanju Vojske, već preduzimaju koraci kako bi svi dodeljeni zadaci bili realizovani u narednom periodu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Učinićemo sve da i u 2021. godini nastavimo još snažnije sa opremanjem naših jedinica i da pokažemo da brinemo o ljudima u vojsci. Naš zadatak je i da, pored borbenih vozila, unapređujemo kapacitete i neborbenim vozilima koja su potrebna za funkcionisanje naših jedinica, pre svega logistike - naglasio je ministar odbrane, ocenjujući da su uz borbena vozila, koja su prva asocijacija na vojsku, i neborbena jednako važna za funkcionisanje vojske na različitim zadacima.

Ministar Stefanović je podsetio da Vojska Srbije bez adekvatne, dobre i precizne logistike, ne može da ispuni svoje zadatke.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Savremene cisterne MAN, koje ste ovde mogli da vidite, omogućavaju adekvatno servisiranje naših aviona. Imaju ogroman kapacitet i mogu da snabdevaju dva aviona istovremeno, baš kao što i ova motorna vozila imaju jednu od ključnih funkcija u snabdevanju vojske - ukazao je Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prema rečima pukovnika Dragiše Zinaje iz Uprave za logistiku Generalštaba, među 27 neborbenih motornih vozila koja su danas predstavljena su 22 vozila opšte namene - putnički automobili, kombi vozila i dostavna vozila različitih tipova pogodnih za zajednički transport ljudi i opreme, koja će težišno biti raspoređena u logističke jedinice, kako bi se obezbedila bolja pokretljivost logističkih ekipa.

- Osim toga, tu je i pet specijalnih vozila - tri sanitetska, čime je nastavljeno zanavljanje programa sanitetskih vozila, i dve auto cisterne za gorivo za snabdevanje i dopunu vazduhoplova gorivom, sa mogućnošću dopune gorivom za dva vazduhoplova istovremeno za vreme od pet minuta - istakao je pukovnik Zinaja.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Obilasku su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i načelnik Uprave za logistiku Generalštaba brigadni general Srđan Petković.

#Nebojša Stefanović