AKTUELNO

Biće vruće, ali...

Američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za leto 2017.

Na prostoru Evrope se očekuje dugo, vrelo leto i nekoliko talasa vrelih dana. Kako se navodi, dugi periodi vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvoriće problem na području južne i istočne Evrope. Sa druge strane olujno nevreme sa grmljavinom pogodiće države od Francuske do Poljske i Češke.

Opasni toplotni talasi pogodiće Italiju i Balkan

Foto: Printscreen

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih talasa vrućine, posebno tokom juna i avgusta.

- Temperature iznad 32 stepena Celzijusa biće uobičajene tokom celog leta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje nedelju dana. Tokom tih talasa vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda - prognozira Alan Repert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

Vrućine neće biti jedini problem

Foto: Tanjug

Tokom leta bi na Balkanu mogao da se pojavi povećan nivo smoga i loš kvalitet vazduha, upozorava meteorolog Tajler Rojs. Kako je rekao, zbog dužeg perioda bez kiše može se očekivati i suša.

Nakon nekoliko prodora hladnog vazduha tokom proleća, usevi na području Balkana će nastaviti da pate zbog dolaska razdoblja u kojem će količina padavina biti ispod proseka, navodi se u prognozi AccuWeathera.

Snažne oluje tutnjaće Francuskom i Poljskom

Foto: Pixabay.com

Dok će vrućine vladati južnom i istočnom Evropom, tokom leta, olujno nevreme će pogoditi Francusku, Poljsku i Nemačku, tvrde meteorolozi.

Biće vrućina i u ovim zemljama, ali će se one smenjivati sa olujnim nevremenom praćenim grmljavinama.

Neke od ovih oluja, biće sa jakim vetrom, tornadom i gradom.

- Nevreme će se dogoditi u poslepodnevnim i večernjim satima - tvrdi Rojs. On tvrdi da će opasno nevreme da se širi od juga Nemačke, ka zapadu Češke i Poljske.

Zbog obiolnih padavina i nevremenam, biće moguće i polave u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.

#Balkan

#Prognoza

#leto

'