AKTUELNO

Sutra će biti održana nova sednica Kriznog štaba, na kojoj bi, prema najavama epidemiologa, trebalo da se donesu odluke o uslovima za ulazak u Srbiju u prazničnom periodu.

Sednica će biti održana u 15.30 sati.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je danas da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to poput onih koje su na snazi u tim državama.

"Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana", pojasnio je Tiodorović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih.

"S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno", rekao je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Tiodorović je naveo i da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije, što se nije desilo, te da, iako možda postoji stagnacija, procena nije optimistička.

U tom smislu, naveo je da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, dodajući da sve zavisi od naše zajedničke odgovornosti.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Prethodna sednica Štaba održana je u petak i na njoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija, efekti postojećih mera, kao i mere koje bi se odnosile na predstojeće praznike i eventualni dolazak velikog broja građana Srbije u zemlju.

Inače, prema poslednjim podacima, juče u 15 sati, u Srbiji je potvrđeno 5.679 novih slučajeva korona virusa, a preminulo 48 pacijenata, što je blagi pad u odnosu na prethodne dane.

Hospitalizovano je 8.744 osoba, a na respiratorima je 318 pacijenata.

#koronavirus

#krizni štab

#mere