AKTUELNO

Velika tragedija na Voždovcu u kojoj je život izgubio jedan dvanaestogodišnjak dok je pokušavao da uključi punjač od telefona ili kompjuter u struju, podsetila je javnost i na strašnu priču o detetu od dve godine iz Zemuna koje je u maju zbog neispravnog punjača za mobilni završilo na aparatima za veštačko disanje.

Strujni udari zbog neispravnih instalacija i aparata mogu biti fatalni kako za decu tako i odrasle i to iz onih najmanjih uređaja.

Rukovodilac Laboratorije za ispitivanje uslova radne okoline Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i stručnjak za kućne instalacije prof. dr Miomir Kostić upozorava da se sa strujom samo jednom greši.

- Živimo okruženi kućnim aparatima u starim kućama i stanovima. Nema propisa koji zahtevaju periodičan pregled instalacija. Ako su instalacije neispravne, neispravne su i utičnice za svaki uređaj, a samim tim i za čoveka. Pa makar to bio i punjač za telefon. I oni mogu da budu opasni pogotovo ako nisu adekvatnog kvaliteta, odnosno ako nisu sertifikovani - ističe dr Kostić.

On podseća da se kod nas ne ugrađuju ni uređaji za prednaponsku zaštitu koji višak struje šalju u zemlju, što dodatno povećava rizik.

Foto: Pixabay.com

- Što se punjača za telefone tiče, ne postoji nijedan razlog da se on drži stalno uključen u struju, pogotovo kada su mala deca u kući. Punjač stalno troši električnu energiju jer praktično stalno radi, bez obzira na to što, recimo, na njega nije priključen telefon. A kada nešto stalno radi ono je podložno kvaru i može da dođe do proboja opasnog napona na sekundarnoj strani od 230 volti, što je izuzetno opasno. Stoga, najbolje je punjače držati isključenim kada nisu u upotrebi, a treba ih menjati čim vidimo da nešto sa njim nije u redu. Oni svakako nisu skupi i njihova zamena neće puno uticati na kućni budžet, a može da spreči veliku tragediju - poručuje dr Kostić.

Sa njim se slaže i menadžer jednog servisa renomiranih proizvođača mobilnih telefona koji kaže da im najviše muka zadaju upravo oni ljudi koji ne pridaju značaj oštećenim ili nesertifikovanim punjačima.

- Originalni punjači obično ne predstavljaju problem jer su pre svega atestirani, provereni i za njih postoji garancija. Najveći problem su falsifkovani punjači koji su nekada veoma verne kopije originala, koji nemaju licencu proizvođača telefona i originalnih delova. Upravo oni mogu da izazovu razna hardverska oštećenja telefona, a nekada mogu da izazovu i požar - upozorava sagovornik.

Ističe da se punjači po pravilu ne popravljaju već da se odmah menjaju i da to treba uraditi na prve znake da nešto nije uredu, kao što je peckanje struje prilikom skidanja telefona ili drugih uređaja sa punjača ili varničenje iz utičnice prilikom uključivanja na punjenje.

- Takve stvari se dešavaju kada su punjači oštećeni, a najčešće kod kopija nema dovoljno izolacije i zbog toga dolazi do električnog šoka. Posledice šoka nekada mogu biti blage u vidu peckanja ili manjih opekotina, a u zavisnosti od jačine šoka nekada mogu biti i fatalne, kao što je to, recimo, bio slučaj sa nesrećnom decom koju spominjemo. Zato je važno da punjače nikada ne ostavljamo uključene u utikače, da ih držimo daleko od nekog izvora toplote, vlage i da ih čuvamo od mehaničkih oštećenja. Naravno, na prvi znak oštećenja ili kvara treba ih odmah zameniti, a ne na tome štedeti - poručuje naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com

Posledice strujnog udara – od opekotina do oštećenja mozga

U Srbiji ne postoji zvanična statistika koliko je požara izazvano neispravnim instalacijama ili električnim aparatima, a ono što se može zaključiti, prema izveštajima u medijima, jeste da je taj broj veoma velik.

Takvi požari obično kao posledicu za sobom ostavljaju veliku materijalnu štetu, a nažalost nekad i ljudske žrtve. Lekari u zdravstvenim ustanovama širom Srbije godišnje imaju svega nekoliko slučajeva nesreća direktno izazvanih strujnim udarom.

Takve slučajeve lekari karakterišu kao zadesne povrede i uspeh njihove sanacije je veoma neizvestan. Najčešće se leče opekotine, a najteži su sistemski rizici od strujnog udara koji je prošao kroz čitavo telo. Kao najstrašnije i najopasnije posledice javljaju se oštećenja mozga, odnosno centralnog nervnog sistema.

#Punjač

#Struja

#Strujni udar

#deca

#opasnost

#oprez