AKTUELNO

Ovaj hram se nalazi u centru Trebinja, a pažnju vernika i turista naročito privlači zbog svoje neobičnosti. Na ovaj srpski hram nisu ostali ni ravnodušni korisnici društenih mreža - ono što se tu nalazi, podelilo ih je.

U ovom hramu uz svece oslikane su i mnoge znamenite ličnosti. Na unutrašnjim zidovima ovog hrama su freske svetitelja Srpske pravoslavne crkve, ali tu su oslikani i obični ljudi, značajni i znameniti, koji su junaštvom, znanjem i umećem ostavili velike pečate u nacionalnoj istoriji.

Tako su tu i Miloš Obilić, car Dušan, Karađorđe, Miloš Obrenović, kralj Petar I Karađorđevi.

Foto: Google Maps

Foto: Google Maps

Na jednom mestu nalaze se zapravo svi koji su na neki način obeležili sprsku istoriju: Jovan Dučić, Desanka Maksimović, Aleksa Šantić, Njegoš, Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin. Ovo je podelilo i korisnike društvenih mreža koji nisu ostali ravnodušni na ovavke freske. Neki su ovo pozitivno ocenili, dok neki smatraju da ovim ličnostima nije mesto na zidovima pravoslavnog hrama.

Inače, arhitektonski, ovaj hram je kombinacija nekoliko stilova, pri čemu preovladava romanski. Građen je od 1888. pa sve do 1908. godine. Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji ove saborne crkve je prolazak litije sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog 1996. godine.

#Nikola Tesla