AKTUELNO

Treba smanjiti svaki kontakt na najmanju moguću meru, pa je tako Novu godinu najbolje proslaviti samo u krugu porodice, kaže za Pink imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Ističe da bi okupljanja i proslave Novu godinu u samom njenom početku učinile lošijom. Kaže da u ovim trenucima nemamo prostora da situacija bude gore nego što jeste.

- Ako želimo da nam sledeća godina bude bolja od ove, jedna od stvari koje moramo da uradimo jeste da smanjimo kontakte. Znam da, kada govorimo o novogodišnjim željama, većina nas misli na ono što treba da nam donese Deda Mraz sa irvasima, to je sve lepo, ali neke stvari moramo da obezbedimo sami – kaže dr Janković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Iako je od pojave koronavirusa u Srbiji prošlo nešto više od devet meseci, uzdanje u kolektivni imunitet, kako kaže, trenutno nije od praktične koristi.

- Ne treba da se nadamo imunitetu, već da budemo svesni da nam pomaže samo da se štitimo od zaražavanja – kaže imunolog za „Novo jutro“.

Vakcina nije čarobni štapić

Imunolog je naglasio da je velika i značajna stvar to što je u pojedinim zemljama počela vakcinacija, ali da je jednako pogrešno kao i biti protiv vakcine, kada na nju gledamo kao na "čarobni štapić". - Ne treba posmatrati vakcinu ni kao čarobni štapić. S jedne strane imamo ljude koji su neosnovano skeptični, koji u vakcini vide veće zlo nego u bolesti, a sa druge imamo drugu krajnost, koja deluje kao da je manje opasna, ali nije manje opasna, a to je da će vakcina čim se bude pojavila da reši sve probleme, nažalost neće. Pomoćiće, ali nas ni najmanje neće osloboditi od potrebe da se štitimo - rekao je dr Janković.

Kada je reč o vitaminskim suplementima, dr Janković kaže da nije greška uzimati ih, ali i da oni nisu garancija da se osoba neće zaraziti koronavirusom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bilo bi jako neodgovorno da dođem i kažem da, ako uzimate vitamin C, D, Cink i slično, da se nećete zaraziti i da ste zaštićeni. To ne može niko da izjavi i naglašavam da to nikada nisam ni izjavio. Dakle, suplementi nisu zaštita od koronavirusa, a da li mogu da ublaže kliničku sliku, to je već otvoreno pitanje – kaže imunolog.

To što sam se ošišao je zaista vest

Na pitanje šta misli o medijskoj pažnji koju je zaradio samo zato što se ošišao, dr Janković kaže da danas sve postaje show biznis, pa i činjenica da član Kriznog štaba nije stigao da ranije ode kod frizera. - Član kriznog štaba nije stizao da se ošiša pa je bio zarastao, ali je sada stigao i to je zaista vest! Napokon je stigao do frizera! – kaže Janković.

#Novo jutro

#Srđa Janković

#koronavirus