AKTUELNO

Devojka od 23 godine, koja je pre korone bila zdrava i prava i na vreme se javila lekaru, sada se bori za život u novoj kovid bolnici u Batajnici.

Iako majstori i dalje rade oko bolnice, prolaze kamioni, dunđeri s daskama i kantama, kada se popnete u intenzivnu, red je savršen - sve novo, sve pod konac. Ali i tuga i jad - 60 ljudi tu se bori za život. Pište monitori, a oni prikačeni na creva i kablove, dok okolo lete neumorni lekari, sestre, tehničari...

Anesteziolog doc. dr Dejan Marković kazao je za Kurir da su za 48 sati od otvaranja u novu bolnicu primili 396 pacijenata, a da su na intenzivnoj svi životno ugroženi.

- Imamo devojku od 23 godine, koja je bila zdrava i prava i koja nije čekala da se javi lekaru. Ali takav je tok bolesti, korona je opaka i nepredvidiva. Ima i starijih pacijenata, ali ima i potpuno mladih koji se dosad ni od čega nisu lečili, koji su bili jaki i zdravi - rekao je Marković:

- Teško je raditi pod skafanderima, ali užasno je teško kad gledaš život koji se gasi, bio stari, bio mladi. I odeš kući samo na 24 sata, nema vikenda, nema odmora. A onda uključiš TV i vidiš da tamo na Kopaoniku sede po kafićima, grabe se za ski-opremu, da je rasprodato 70 odsto novogodišnjih aranžmana. Ljudi, urazumite se mesec, dva, tri. Kad dođe vakcina, da se svi vakcinišemo i da se liferujemo odavde!

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka bolnice u Batajnici, kazala je da je samo juče četvoro mladih s odeljenja spustila u intenzivnu.

- Ovih 60 pacijenata, da nisu došli u bolnicu u petak, subotu, nedelju, garantujem da sad ne bi bili živi - istakla je ona za Kurir i dodala da od danas počinje s radom kol-centar preko koga porodice mogu da se raspitaju za pacijente.

#Bolnica

#koronavirus