AKTUELNO

U bolnicama širom Srbije hospitalizovano je, prema poslednjim podacima, čak 8.209 pacijenata obolelih od korona virusa, što je tri i po puta više nego pre tačno mesec dana.

Naime, 7. novembra je na bolničkom lečenju bilo je ukupnpo 2.442 zaraženih kovidom 19.

Takođe, za osto vreme je više nego trostruko uvećan i broj ljudi na respiratorima - sa 77 na današnjih 283.

Da se bolnice konstantno pune, upozorili su danas i direktori beogradskih kovid bolnica, koji su istakli i da su kliničke slike hospitalizovanih pacijenata teže nego u prethodnom periodu.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović rekao je da ne opada ni broj pregleda, ni prijema, a da neki kao da još ne vide da je ogroman broj obolelih, da se bolnički kapaciteti permantno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Zato će svi pacijenti koji su u bolnicama, koji su u fazi oporavka i nije im potrebna više kiseonička potpora, razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Vladimir Đukić takođe je ukazao da je zdravstveni sistem prenapregnut, te da se u toj ustanovi nalazi 360 kovid pacijenata, od kojih skoro 90 na intenzivnoj nezi i da im kapaciteti nisu bili nikada popunjeniji nego sada.

"Naši kapaciteti za mesta koja zahtevaju ventilatornu podršku su veliki, ali pacijenti su teški i zahtevaju veliku apsorpciju osoblja i svih resursa. Imamo 20 dece, 20 majki sa njima. Ima dosta komplikovanih trudnica u graviditetu koje zahtevaju lečenje infektologa, ginekologa, pulmologa. Kliničke slike su teže nego u prethodnom periodu", objasnio je dr Đukić.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

On je ukazao i da je nova kovid bolnica u Batajnici relaksirala percepciju kapaciteta u zdravstvu, ali i upozorio da će i ona biti nedovoljna, jer je u dva i po dana popunjena sa 320 pacijenata

U KBC "Zvezdara" nalazi se 405 kovid pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, a 24 intubirano, rekao je direktor dr Petar Svorcan.

"Od petka do jutros primili smo 116 pacijenata, isto toliko smo i otpustili. Juče smo primili 45 i otpustili 40. Dominiraju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Svi koji se primaju zahtevaju kiseoničku terapiju", naglasio je on.

#Bolnica

#Srbija

#korona