AKTUELNO

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, danas se obeležava brojnim manifestacijama u Srbiji.

11: 25 - Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenjujući da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Premijer je, čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, "koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode".

Foto: Tanjug

Vučić je u izjavi za Sputnjik podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.

- Pobedila je velika snaga, ogromna hrabrost i odlučnost. Ako opsada Lenjingrada traje 900 dana, i izdržite bez hrane i vode pod najtežim mogućim uslovima, ako posle pada Smoljenska i posle prodora dole u južnom delu preko Minska i beloruske teritorije vi uspevate da se stabilizujete i napravite veličanstvene pobede u Kursku i Staljingradu, ja mislim da to govori da narod svojom odlučnošću i snagom može mnogo toga da uradi - rekao je premijer.

Foto: Tanjug

Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju. - Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske, ali i svih drugih fašista - podsetio je on.

Premijer je rekao da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenitet. - Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više - to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode - rekao je on.

11:07  - Ideje slobode, antifašizma i ideje demokratije, slobode kretanja i ljudskih prava nikad nisu bile potrebnije nego danas, kada slavimo pobedu nad fašizmom i ujedinjenu Evropu, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Čestitajući građanima Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, Mihajlović je istakla da je Evropski put Srbije najbolji način za očuvanje onih vrednosti koje su Srbiju uvek svrstavale na stranu pravde i pobede.

Foto: Beta

- Srbija se danas seća svih heroja naše zemlje koji su pobedili fašizam, najveće zlo 20. veka, i svih onih koji su svoje živote položili na oltar slobode Srbije kako bismo mi danas živeli u miru - rekla je Mihajlović. Ona je istakla i da je antifašistička borba jedna od najvećih vrednosti koje Srbija ima.

Prema njenim rečima, to je tekovina koju su nam ostavili naši očevi i dedovi i na nama je da je sačuvamo za našu decu i unuke, posebno u vremenu kada mnogi pokušavaju da izmene tok istorije.

10: 58 - MInistarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović čestitala je danas građanima Srbije i svim zemljama EU dan Evrope, uz poruku da nas taj dan podseća na vrednost mira.

- Dan Evrope nije slučajno određen kada i Dan pobede - Evropska unija je i nastala kao projekat dugoročnog mira među zemljama u Evropi, koja je vekovima bila razarana u međusobnim ratovima - istakla je Joksimović.

Foto: Tanjug

Ona je ukazala da je Evropska unija, kao koncept ekonomskog, političkog, pa delom i bezbednosnog ujedinjenja evropskih zemalja, uspela, i pored svih izazova za poslednjih 60 godina, da održi mir između zemalja članica EU.

- Pa i danas, kada su izazovi čini se još snažniji, mir se kao vrednost ne dovodi u pitanje među članicama Evrospke unije. Otuda je i naša zemlja, koja nažalost nije imala privilegiju da oseti kontinuitet mira u poslednjih 60 godina, i ova Vlada, kao kandidat za članstvo, uz sve poteškoće i ne uvek jednostavne i lake okolnosti pregovora, posebno odlučna da se pridruži tom klubu država i obezbedi bolji život, stabilnije i izvesnije okruženje i mir kao osnovu za svaki napredak i naroda i pojedinaca - zaključila je ministarka Joksimović.

10:00 - Vojna vežba "Čelik 2017", koja se održava povodom Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, počela je danas u Nikincima.

Foto: TvPink Printscreen

Vežbi prisustvuju predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i članovi vlade Srbije. Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka sa vežbe "Čelik 2017" celom regionu biće: očuvajmo mir i stabilnost.

Foto: TvPink Printscreen

9:15 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom današnjeg obeležavanja Dana pobede položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a u Spomen knjigu je zapisao da je Srbija dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i, nažalost, mnogo žrtava.

Foto: Tanjug

- Na današnji dan srušeno je zlo koje je pretilo da uništi čovečanstvo. Srbija je dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i nažalost, mnogo žrtava. Sve dok nas napadaju naše majke rađaće heroje. Sve dok postoji Srbija, njeni heroji biće besmrtni - napisao je Nikolić.

Foto: Tanjug

U pratnji predsednika Nikolića bio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković. Nikolić je venac položio uz pratnju Vojnog orkestra.

Foto: Tanjug

Vesić: Dan pobede i za pobednike i za poražene

9:00 - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da sa ponosom slavimo Dan pobede nad fašizmom koji ne treba da bude povod za oživljavanje starih ratova već za početak procesa u kome kao narod treba da zalečimo stare rane, podele i sukobe, da prošlost ostavimo iza nas i da razmišljamo o napretku i boljem životu.

On je povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope istakao da je upravo tekovina pobede nad fašizmom ujedinjena Evropa u kojoj su svoje mesto, ravnopravno, našli i pobednici, i poraženi zajedno gradeći budućnost.

Foto: Tanjug

Vesić je u autorskom tekstu za list Politika naglasio da se sada, 70 godina kasnije zahvaljujući jedinstvu i antifašizmu koja je zajednička vrednost svih evropskih država, pobednika i poraženih tog 9. maja 1945. godine, naš kontinent ekonomski razvija bez ratova među državama. Međutim on je upozorio i na pokušaje revizije prošlosti, ali i uloge koju je Srbija i njen glavni grad imala u antifašističkoj borbi.

U Moskvi je u toku vojna parada, posvećena 72. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu. Smotru će izvršiti ministar odbrane Sergej Šojgu, a potom će se, kao i svake godine, obratiti predsednik Rusije Vladimir Putin. Rusija i svet slave 72 godine od pobede u Drugom svetskom ratu.

Foto: Printscreen

VOJNA PARADA U MOSKVI: 10.000 vojnika, 114 jedinica i 72 letelice za Dan pobede (UŽIVO+FOTO)

- Od 2014. godine, kada je Srpska napredna stranka pobedila na gradskim izborima, Beograd sa ponosom slavi kako Dan pobede tako i 20. oktobar kada je 1944. godine naš grad oslobođen posle 1287 dana fašističke okupacije. Šta je bio motiv naših prethodnika u gradu da se stide ovih slavnih datuma naše istorije nikada neću razumeti. U svakom slučaju bilo je to teško i sramotno vreme za pobednike nad fašistima - ukazao je Vesić. Prema njegovim rečima taj bedni pokušaj revizije istorije konačno je završen neuspehom pre tri godine i Beograd će zauvek ponosno slaviti 20. oktobar i 9. maj kao velike dane svoje istorije.

U Nikincima se održava vojna vežba "Čelik 2017", kojoj će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i diplomatski kor.

Biće predstavljenjo više od 50 sistema naoružanja

Na svečanosti u Nikincima pod nazivom "Čelik 2017", povodom Dana pobede, Dana Vojske Srbije i Dana Evrope, biće prikazano više od 50 sistema naoružanja i vojne opreme, izjavio je danas pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović. On je rekao da naziv svečanosti, odnosno čelik simbolizuje tradicionalnu snagu srpskog oružja, vojske i odbrambene industrije. Miloradović je naveo da će danas biti prikazan veliki broj najnovijih sistema naoružanja i istakao da se poslednjih godina beleži vrlo intenziviran i znatno dinamičniji ciklus razvoja najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme u odnosu na neke prethodne periode. On je rekao da naziv svečanosti, odnosno čelik simbolizuje tradicionalnu snagu srpskog oružja, vojske i odbrambene industrije. Miloradović je naveo da će danas biti prikazan veliki broj najnovijih sistema naoružanja i istakao da se poslednjih godina beleži vrlo intenziviran i znatno dinamičniji ciklus razvoja najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme u odnosu na neke prethodne periode. - Kao što simbolično naziv ove manifestacije kaže, Vojska Srbije tradicionalno mora da ima najpozudanije, najbolje i najsigurnije naoružanje - zaključio je Miloradović.Vojska i odbrambena industrija Srbije prikazaće danas u Nikincima više novih tipova naoružanja koji su delo srpskih inženjera i fabrika - od pušaka, oklopnih vozila i samohodnih haubica, do najsavremenijih raketnih sistema.

Na vežbi će biti prikazani najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema i prvi put široj javnosti biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj" i samohodna haubica "Nora".

Državnu ceremoniju povodom Dana pobede predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji će uz vojne i državne počasti položiti venac i odati poštu na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu u 14 sati.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

U Narodnom pozorištu u Beogradu u 19 sati, biće održana Svečana akademija na kojoj će govoriti ministar Vulin. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Albanije, Austrije, BiH, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Španije.

#Dan Pobede

#Srbija

#drugi svetski rat

'