AKTUELNO

Najveći porez na imovinu za ovu godinu platio je Beograđanin koji poseduje skoro 6.000 kvadrata kuća, stanova, garaža i građevinskog zemljišta.

Kako saznaje "Blic Biznis", njegovo poresko rešenje glasilo je tačno na 5.106.816 dinara što je nešto više od 43.000 evra!

Ovaj poreski obveznik porez je je platio po četiri osnova - za ukupno 288 kvadrata stanova platio je 151.104 dinara, dok je za kuće površine 1.278 kvadrata platio porez od 4.022.095 dinara.

Isti poreski obveznik platio je i nešto više od 10.000 dinara poreza za garažu, kao i skoro milion dinara za građevinsko zemljište površine 4.382 kvadrata. Ove podatke potvrdili su nam i u Sekretarijatu za javne prihode.

građevinsko zemljište, 4.382 m2 - porez 923.138 dinara

kuće za stanovanje, 1.278 m2 - porez 4.022.095 dinara

stanovi, 288 m2 - porez 151.104 dinara

garaža, 50 m2 - porez 10.479 dinara

Foto: Pixabay.com

Prošle godine najveći plaćen porez u Beogradu iznosio je 67.000 evra. Obveznik je posedovao oko 3.500 kvadrata stanova i kuća i više od 340 kvadrata garaža.

Rešenja za porez na imovinu obveznici najčešće za tekuću godinu dobiju u martu, aprilu ili maju. Ipak, rokovi su isti za sve, pa bi obavezu trebalo da izmirite prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja.

Kada stigne novo moći ćete da uporedite i vidite da li je potrebno da doplatite određenu sumu ili ste možda već preplatili potreban iznos, pa ćete neku narednu ratu moći da umanjite.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto godišnje.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji to žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, na primer na početku godine, i u tom slučaju ne moraju kasnije da vode računa o kvartalnim rokovima.

Porez i na ambare, šupe, bazene

Prema novim propisima, građani će sledeće godine biti oslobođeni poreza za objekte koji služe za proizvodnju hrane – prostor za držanje životinja, pušnice, ostave za stočnu hranu, ambare... Ukoliko vlasnici ovakve objekte izdaju u zakup porez će morati da plate.

Porez će morati da se plati i na ostale objekte u dvorištu, poput kotlarnica, bunara, podruma, bazena. Ovi pomoćni objekti biće svrstani u istu grupu sa garažama, a njihove prosečne cene utvrđuju opštine i gradovi na osnovu prometa u svakoj zoni.

Kazne za dug veće od 1.300 evra

Građani Srbije svake godine uz porez na nekretnine plaćaju i porez na vozila, plovila, oružje, porez na lični dohodak, porez na izdavanje stanova...

Rokovi su različiti, kao i visina obaveza, a za kašnjenje ili izbegavanje plaćanja propisane su i kazne, kao i prekršajne i krivične prijave. Kazne za dug za pojedine poreze veće su i od 1.300 evra.

#Beograđanin