AKTUELNO

Zdravstveni sistem Srbije je uspeo u okolnostima kovid pandemije dobro da se prilagodi i odgovorio na izazove, kaže prof dr Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju KCS, čiji je rejting našoj zemlji obezbedio učešće u međunarodnom projektu „Hirurgija u vreme kovid pandemije“.

U projekat su uključen 124 zemlje, a Srbija je zauzela četvrto mestu po broju operisanih u doba epidemije.

- Srbija je zahvaljujući prethodoj saradnji hirurga iz Srbije sa kolegama iz svih delova sveta, kao i rejtingu koji smo imali zahvaljujući učešću u prethodnim studijama dobila poziv za ovaj projekat. Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mestu – rekao je Radenković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promenila jer sada hirurzi moraju da vode računa o mnogim stavrima o kojima ranije nisu vodili.

- Nisam se za 28 godina susreo sa ovakvom situacijom. Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa kakve će komplikacije nastati posle operacije vezano za koronavirus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku priprema dođe do infekcije – objasnio je Radenković.

Prema njegovim rečima, u projektu je učestvovalo 25 cenatara u Srbiji i sve grane hirurgije.

- Kovid 19 je nova bolest za ceo svet, lekari se prilagođavaju i uče. Hirurzi moraju da primenjuju i neke alternativne medicinske metode lečenja. Na primer, kod pacijenata koji imaju karcinom, moramo da pokušamo im objasnimo da je za njih možda u tom momenutu, sa njihovim propratnim bolestima, sigurnije da dobiju neku drugu vrstu lečenja – interventnu radiologiju, endoskopiju...jer ako postoji faktor rizika znamo šta može da se dogodi usled infekcije koronom. Pacijenti moraju da nam veruju kada im ponudimo drugi način lečenja da ih ne odbijamo, samo radimo u njihovu korist – zaključio je Radenković.

#hirurgija

#koronavirus