AKTUELNO

Na današnji dan, pre 68 godina, na predlog Saveta za kulturu Vlade FNRJ, osnovan je Muzej Nikole Tesle u kom se danas nalazi celokupna zaostavština jednog od najvećih svetskih istraživača i naučnika u oblasti elektrotehnike, rekla je za Pink.rs direktorka muzeja Nikola Tesla Ivona Jevtić.

Jevtić je rekla da sve lične predmete i spise ovog naučnika posetioci mogu da vide u ovom muzeju u Beogradu. Ona kaže da se ovde nalazi jedinstvena institucija nauke i kulture u svetu i u potpunosti je posvećen genijalnom pronalazaču, naučniku i inženjeru Nikoli Tesli.

-Tesla je čovečanstvu podario ogroman broj značajnih otkrića i izuma. Muzej je osnovan odlukom Vlade FNR Jugoslavije 5. decembra 1952. godine, a za javnost otvoren 1955. godine. Zaostavština Nikole Tesle, po njegovoj želјi i zaslugom naučnikovog sestrića Save Kosanovića, preneta je iz Nјujorka u Beograd 1951. godine. Za zgradu Teslinog muzeja određena je bivša porodična vila industrijalca Đorđa Genčića u kojoj se Muzej nalazi i danas – kaže Jevtić i dodaje da je stalna postavka Muzeja, kroz brojne dokumente, lične predmete i interaktivne modele, verno oslikava najvažnije detalјe Teslinog života i njegovih epohalnih otkrića i izuma.

PROGRAMSKE AKTIVNOSTI MUZEJA: Tematske i gostujuće izložbe, publikovanje knjiga, konferencije, simpozijumi...

Jevtić kaže da je od samog početka postojanja Muzej Nikole Tesle je imao dvojaku ulogu: da bude ustanova zaštite i da svojim delovanjem svedoči o Teslinim genijalnim pronalascima, naučnim dostignućima i idejama.

-Muzej je posvećen čuvanju zaostavštine naučnika u najbolјim mogućim uslovima i u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, konzervaciji i digitalizaciji muzejske građe koju čuva – kaže Jevtić.

Programska aktivnost ostvaruje se kroz mnogobrojne monografske i tematske izložbe, aktivno učešće u brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama i simpozijumima, prosvetno-pedagošku delatnost i publikovanje knjiga. 

Inače, jedan od najvažnijih segmenata programske delatnosti Muzeja su gostujuće izložbe koje se realizuju širom naše zemlјe i sveta. Tokom protekle tri godine izložbe su gostovale u Kini, Japanu, Australiji, SAD, Argentini, Paragvaju, Italiji i Grčkoj, a u pripremi je izložba koja će sledeće godine biti otvorena u Barseloni.

Povodom 68. godišnjice osnivanja Muzeja Nikole Tesle, danas će ulaz za sve posetioce biti besplatan.

#Ivona Jevtić

#Muzej Nikole Tesle