AKTUELNO

Bolnica će moći da primi i do 1.000 pacijenata.

Nova kovid bolnica u Batajnici izgrađena je za svega 4 meseca i danas posle 17 sati primiće prve pacijente. Međutim, kako se nalazi na periferiji grada, mnogi nisu imali prilike da prođu pored njenog gradilišta pa ni sami nisu sigurni gde se ova bolnica tačno nalazi. Budući da će ovo mesto, ne samo tokom epidemije korona virusa, već i kasnije, biti važan deo Kliničkog centra Srbije, koje može da primi ido 1.000 pacijenata, mnogi će kad-tad biti u prilici da ga posete.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Instagram/avucic, Instagram/buducnostsrbijeav

Ovo su 10 pitanja i odgovora koja se tiču nove kovid bolnice.

Da li je bolnica u Zemunu ili Batajnici?

Kompleks "Zemun ekonomija", gde je smeštena ova bolnica, nalazi se između Batajničkog i Novog novosadskog puta. To je lokacija na pola puta između Zemuna i Batajnice, a najbliže naselje je Zemun polje.

Do bolnice možete doći Batajničkim ili Novim novosadskim putem.

Koliko je bolnica udaljena od grada?

Od centra Beograda do bolnice ima oko 14 kilometara. Od centra Zemuna bolnica je udaljena oko osam kilometara, a od kompleksa Kliničkog centra Srbije oko 17 kilometara.

Do Borče, preko Pupinovog mosta, ima oko 15 kilometara.

Koji autobusi voze do bolnice?

U ovom trenutku do bolnice voze autobusi koji idu ka Batajnici, dok oni koji idu ka Zemun polju ipak ne saobraćaju u ovoj zoni. U pitanju su linije 73 (Blok 45 - Batajnica), 703 (Kej oslobođenja - Ugrinovci), 705 (Kej oslobođenja - 13. maj) i 706 (Zeleni venac - Batajnica), a stanica najbliža bolnici je "Put za 13. maj".

Najavljeno je otvaranje novih stanica, ali za sada nema podataka o njihovoj lokaciji ili eventualnoj izmeni pojedinih linija.

Koliko košta taksi do bolnice?

Vožnja do bolnice ne računa se kao vangradska vožnja, pa bi, prema važećem cenovniku, od centra grada vožnja radnim danom trebalo da košta nešto više od 1.000 dinara. Noću i praznicima (druga tarifa) cena bi bila više od 1.300 dinara.

Da li do bolnice može da se stigne BG vozom?

BG voz ne staje u blizini bolnice, ona se nalazi u industrijskoj zoni oko Batajničkog puta, ali moguće ke presedanje iz Batajnice na linije 73 i 703.

Foto: Promo

Kako doći do bolnice sa auto-puta?

Petlja "Batajnica" udaljena je oko dva i po kilometara od bolnice. To znači da uopšte ne morate da prolazite korz grad ako dolazite iz pravca Novog Sada, Šida, Čačka, Niša...

Petlja Batajnica povezuje Novi novosadski put, auto-put za Novi Sad i Obilaznicu oko Beograda.

Obilaznica oko Beograda povezana je sa auto-putem za Šid, auto-putem za Preljinu, kao i auto-putem za Niš.

Šta se nalazi oko bolnice?

Ova bolnica okružena je industrijskom i poljoprivrednom zonom. Ne postoje objekti u okoloni bolnice gde biste mogli da predahnete ukoliko čekate nekoga (kafići, restorani i sl.), izuzev benzinske pumpe.

Međutim, na dva i po kilometra prema Zemunu, uz Novi novosadski put, postoji tržni centar "Zemun park".

Koliko mesta za pacijente će biti u bolnici?

Ova bolnica namenjena je da, tokom epidemije korona virusa, primi srednje teške i teške pacijente. Dizajnirana je tako da su praktično svi kreveti "poluintenzivna nega", sa dovoljno prostora za mobilni rendgen, prenosni respirator, sa monitorima za praćenje stanja pacijenta, ili "intenzivna nega".

Ukupno ima 930 mesta u "poluintenzivnoj", i 250 u "intenzivnoj nezi". Sobe su prostrane i dizajnirane za lečenje kovid bolesnika, bez mnogo pregrada i prepreka, sa dovoljni prostora između kreveta.

Bolnica pripada KCS.

Za direktorku je imenovana dr Tatjana Adžić Vukičević.

Biće zaposleno 1.600 ljudi, koji će se sukcesicno uključivati u posao.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Koliko je koštala izgradnja bolnice?

Za izgradnju, ali i opremanje bolnice utrošeno je oko 70 miliona evra. U građevinske radove uloženo je između 27 i 28 miliona evra,

Kada će se završiti "setsra bliznakinja" u Kruševcu?

Kovid Bolnica u Kruševcu, koja će imati oko 500 ležaja i 900 radnika biće, prema najavama, završena 15. decembra.

Ona će biti deo Kliničkog centra Niš.

#Batajnica

#Kruševac

#kovid bolnica