AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su danas, povodom Dana vojnih veterana, prijem za delegaciju predstavnika vojnih veterana u Maloj ratnoj sali Starog Generalštba, nakon koga je ministar Stefanović poručio da Srbija nikada neće zaboraviti svoje vojnike, njihova dela i ono što nam ostavljaju u amanet.

Delegaciju su činili predsednik Kluba admirala i generala Srbije general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, predsednik SUBNOR-a Srbije general-major u penziji Vidosav Kovačević i član Udruženja porodica palih boraca ratova 1990-1999 Vlada Purković.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Čestitajući praznik, ministar Stefanović je istakao da mu je izuzetna čast što je danas bio u prilici da razgovara sa predstavnicima vojnih veterana naše zemlje koji su uvek pokazivali kako se voli Srbija.

- Za nas je veoma važno da se tradicija očuva, da pokažemo da izuzetno cenimo to što su vojni veterani radili za Srbiju u prethodnim vremenima i to što su u svakom ratu, ali i u svim drugim izazovima za našu zemlju, bili prvi, bili oni koji su davali svoje živote i svoje zdravlje, borili se za svoju zemlju i da svi mi budemo sigurni i slobodni – naglasio je ministar Stefanović.

Ta njihova dela, istakao je ministar odbrane, moraju da budu upamćena.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Srbija nikada neće zaboraviti svoje vojnike, nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i ono što nam ostavljaju u amanet – poručio je ministar Stefanović.

Veoma je važno, zaključio je ministar Stefanović, da se veterani i njihove porodice poštuju, da pokažemo da brinemo o njima i da umemo da cenimo to što veterani nisu brinuli čak ni o svom životu kad su išli da se bore za svoju zemlju.

Ranije danas, povodom 4. decembra Dana vojnih veterana, ministar Stefanović uputio je čestitku svim vojnim veteranima.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je ‪400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

#Milan Mojsilović

#Nebojša Stefanović