AKTUELNO

Analize o desetogodišnjoj primeni Zakona o volontiranju ukazale su da postoji potreba za unapređenjem tog zakona, kako u normativnom delu, tako i u praktičnoj primeni, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji o volontiranju, koja je organizovana povodom 5. decembra – Međunarodnog dana volontera.

Kisić Tepavčević je istakla da je volontiranje veoma važna društvena aktivnost, budući da jača najvažnije civilizacijske vrednosti - solidarnost i socijalnu koheziju. Ministarka je naglasila da volontiranje zato treba jačati, promovisati i podržavati. 

Ona je navela da je volontiranje, kao vid humanitarnog rada,  posebno dobilo na značaju u uslovima pandemije Kovid 19. 

„Zahvalila bih se svim volonterima koji mesecima, danonoćno i nesebično pružaju pomoć stanovništvu, a posebno ranjivim grupama i najugroženijima u uslovima pandemije“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Konferenciju „O volontiranju u Srbiji 2020. godine – nova realnost, adaptacija i inovacija“, organizovali su Mladi istraživači Srbije. Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Analizu o desetogodišnjoj primeni Zakona o volontiranju izradila je Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević