AKTUELNO

Samo tokom prethodne noći ekipe beogradske Hitne pomoći prevezle su 54 kovid pacijenta. Lekarski timovi uvek spremno čekaju poziv, jer su samo njihove ekipe osposobljene za transport pacijenata iz jedne u drugu bolnicu, iz jednog grada u drugi.

Nekada se u drugi grad prevozi 6-oro pacijenata odjednom jer drugačije se ne može.

Kada dobiju poziv ekipe Hitne pomoći oblače zaštitna odela i kreću. Dan se ne razlikuje od noći kada je u pitanju prevoz kovid pacijenata.

-Počelo je sve 26. novembra, tog dana smo imali 66 transporta, 27. novembra 74, juče tokom dnevne smene 78 transporta i zaista vozimo do svih centara za koje ste čuli - rekla je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je virus često nepredvidiv tako se i dešava da umesto u bolnici prava borba za život počinje upravo u kolima Hitne pomoći.

Tada je ceo lekarski tim najvažnija karika za pacijente.

Kada dođete u kuću i dobijete prvi podatak da je pacijent prethodnih dana kašljao i imao temperaturu, da je cijanotičan morate pristupiti, bilo da jeste ili niste u opremi reanimacionim merama - rekla je za Pink dr Nataša Bosiljčić Božić.

Foto: TV Pink Printscreen

Medicinski tehničar Bojan Miljević rekao je da je najvažnije da se ima kiseonik i spreman respirator.

Foto: TV Pink Printscreen

-Uz našu i božiju pomoć uspevamo - ističe on.

Dok medicinski tim pruža pomoć pacijentima, Marinko za volanom možda najbolje zna koliko je svaki minut važan.

Foto: TV Pink Printscreen

-Radili smo noć, radili smo pozive po gradu do nekih pola 2, a u pola 2 smo dobili zadatak da vozimo za Nišku banju gde s eništa nije videlo na 10 metara od magle - ističe, ali je dodao da su uspeli da stignu.

Jedino ekipe Hitne pomoći imaju opremu za prevoz iz jedne u drugu bolnicu i iz jednog u drugi grad, a uvek se gleda da to ne bude jedan pacijent već dva tri, a kada su sa lakšom kliničkom slikom i po 6-oro ih bude u kolima Hitne pomoći.

#Hitna pomoć

#kovid

#transport