AKTUELNO

Svet se totalno promenio, sve ono što smo znali, sve definicije koje smo učili, više nisu iste, tržišta, inflacija, tržišta kapitala, sve je pomereno u pravcu za koji nismo svesni kako će izgledati ubuduće, možda ni u narednih pet godina, izavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na Samitu privrednih lidera regiona (CEO Summit).

Čadež je ukazao da male ekonomije, koje nemaju velikih mogućnosti na finansijskom tržištu, moraju da nađu svoj put da bi ekonomski opstale, preživele ovaj period i očuvale zaposlenost i privredni potencijal.

Kao moderator jednog od panela, Čadež je podsetio na pisanje i analizu nemačkog Bilda da Srbija ima dobre rezultate u pogledu BDP.

Prema njegovim rečima, desetak velikih privrednika već je za 2021. dalo pregled investicija u različite sektore, što daje neku vrstu optimizma da biznis veruje u razvoj.

Pominjući kompanije Elixir, MK Grupu, Moje brendove i Matijević, on je predvideo da će te investicije dovesti do rasta izvoza.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Biznismen Andrej Jovanović, vlasnik kompanije Moji Brendovi, ocenio je, da je uprkos krizi, sada pravi momenat za ulaganja i velike investicije.

Privrednici u Srbiji, po njegovim rečima, trebalo bi da animiraju strane investitore da zajedno sa njima rade i razvijaju zajednjičke projekte u Srbiji i regionu, dok bi država trebalo da podstiče razvoj malog i srednjeg biznisa.

"Sada treba ulagati. Ovo je tajming za to. Svima predlažem da budu hrabri u tome“, poručio je Jovanović.

On smatra da su investicije najpragmatičniji put da se ostvari neki cilj, jer "imamo potencijala i mogućnosti za to".

Jovanović je, međutim, upozorio da naredna godina za privredu neće biti laka i da će znatan uticaj na domaću ekonomiju imati globalna dešavanja, posebno u najvećim ekonomijama kao što su SAD, EU, Kina.

Uveren je da država ne bi trebalo da beži od zaduživanja, ali da je taj novac potrebno uložiti u razvojne projekte, kao što su infrastruktura i građevinarstvo, na kojima bi bio angažovan veliki broj ljudi, što bi održalo zaposlenost.

Privreda reaguje na krizu tako što se prilagođava, ulaže se u građevinarstvo, jer je to jedina sigurna luka. Ljudi se plaše da će novac biti obezvrđen, objasnio je Jovanović.

On je mišljenja da je sadašnja kriza nastavak krize iz 2008.godine, što je sistemski problem, jer tada neke stvari nisu rešene, već su gurane po tepih.

Jovanović smatra da je u Srbiji u proteklom periodu mnogo važnih svari dobro urađeno i posebno ističe stabilan kurs, monetarnu i fiskalnu politiku.

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije