AKTUELNO

Izgubili smo mudrog poglavara, ali smo dobili smelog zastupnika pred Gospodom, rekao je za portal Pink.rs protođakon Milan Kovačević.

Blaženopočivsi patrijarh Irinej, ovozemaljski svet napustio je 20. novembra, ostavivši uplakane vernike SPC, sve poštovaoce njegovog lika i dela, ali i sve Srbe ma gde god se oni nalazili.

Portal Pink.rs posetio je grob patrijarha Irineja, smatrajući da sa njegovom smrću, priča o njemu nikako ne treba da prestane, ali i sa željom da se podsetimo koliki je značaj njegove Svetosti bio za sve nas.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Zanimalo nas je pre svega, zbog čega je kripta Hrama Svetog Save upravo mesto na kom se nalazi grob upokojenog poglavara SPC.

"Kripta kao Hristov grob, iz koga je zasjala svetlost vaskrsenja, kao temelj hrišćanske vere"

Protođakon Kovačević, istakao je za Pink.rs da se sama zamisao o kripti menjala se tokom izmene projektnih rešenja, jer se sa vremenom značajno izmenila tehnologija gradnje.

Foto: Pink.rs/A. Aras

"Prvobitno je bilo zamišljeno da prostor kripte bude manji i on je bio određen za grobno mesto poglavara Srpske Crkve. Proširena kripta, ovako kako je mi znamo, ima i značajnu ulogu za stabilnost cele građevine, a sobom nosi i teološki smisao. Sama reč kripta označava skriven prostor, pa na svojevrsan način upućuje na ranohrišćanske katakombe i na period gonjenja, odnosno, mučeničkog stradanja, a Crkva Hristova je procvetala na krvi svetih mučenika. Zato je crkva u kripti Hrama i posvećena Svetom velikomučeniku Lazaru Kosovskom", ističe on.

Kako kaže, sa druge strane, taj prostor pod zemljom upućuje na Hristov grob, iz koga je zasjala svetlost vaskrsenja, kao temelj hrišćanske vere.

Foto: Pink.rs/A. Aras

"Na ulazu u prostor iza oltara, tzv. staru kriptu, oslikane su svene Hristovog stradanja i njegovog vaskrsenja.  Sasvim je, dakle, bilo prirodno da mesto pokoja srpskih patrijaraha bude u kripti Hrama. Tu će naši patrijarsi, pod molitvenim pokroviteljstvom Prvojerarha i svetitelja Save, dočekati vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka", kaže protođakon za naš portal.

"40 dana zaupokojene Liturgije za patrijarha"

Protođakon Kovačević kaže da se u kripti, odnosno, u Hramu svetog velikomučenika Lazara, služe se tokom četrdeset dana zaupokojne Liturgije, a zatim i pomen na grobu Njegove Svetosti Patrijarha Irineja.

Foto: Pink.rs/A. Aras

"Kripta je svakodnevno otvorena za sve one koji žele da posete grob, da se pomoleza pokoj duše ili na drugi način iskažu poštovanje patrijarhu Irineju. Otvorena je i knjiga žalosti", ističe. 

"Dobili smo smelog zastupnika pred Gospodom"

Smrt patrijarha Irineja veliki je udarac za sav pravoslavni svet, vest o njegovom upokojenju nikoga nije ostavila ravnodušnim.

"Svakako da je smrt Njegove Svetosti Patrijarha Irineja veliki gubitak za našu Crkvu. Međutim, naša vera je vera u večni život, koji nam je darovan Hristovim vaskrsenjem", ističe naš sagovornik.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Kako kaže, smrt jeste tragedija, ona je, dodaje, po rečima apostola Pavla, poslednji čovekov neprijatelj, no hrišćani smrt doživljavaju kao privremeno razdvajanje.

"Verujemo da smo na zemlji izgubili mudrog poglavara, dobrog pastira i duhovnog oca, ali smo na nebu dobili još jednog smelog zastupnika pred Gospodom", rekao je protođakon Kovačević.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej preminuo je u 90 godini, nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom.

Autor: A.A.

#Grob

#Patrijarh Irinej