AKTUELNO

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja zaraženih korona virusom, sve više gradova i opština u Srbiji uvodi vanrednu situaciju, a takvu odluku danas su donele još dve opštine - Apatin i Lebane.

U našoj zemlji danas je, drugi dan zaredom, zabeleženo skoro 8.000 novozaraženih, od kojih je najviše u Beogradu - 2.228. Slede Novi Sad sa 411 novoobolelih, Kragujevac sa 351, Niš 253, Pančevo 228, Kraljevo 221, manje od 200 slučajeva imaju Čačak, Subotica, Valjevo, Smederevo, Zrenjanin, dok je u ostalim gradovima broj novozaraženih manji od 100.

Osim u prestonici, vanredna situacija je i u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Leskovcu, Ivanjici, Lučanima, Užicu, Bajinoj Bašti, Kikindi, Somboru, Medveđi, Lajkovcu, Bujanovcu, Ljigu, Smederevu, Sokobanji, Inđiji, Šidu...

Vanredna situacija danas je uvedena i u opštinama Apatin i Lebane.

Na teritoriji Apatina, gde trenutno ima 245 aktivnih slučajeva zaraženih koronom i 511 kontakt osoba koji imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 14 dana, sportske hale za sve učenike biće zatvorene u naredne tri nedelje, a tradicionalni "Zimski turnir" u malom fudbalu ove godine neće biti održan.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Opština Lebane od početka epidemije ima ukupno 232 obolelih od korone, a najveći broj novozaraženih zabeležen je od 23. do 29. novembra - 54.

U Leskovcu, gde je vanredna situacija proglašena nakon što je protekle nedelje zabeležen dvostruko veći broj obolelih nego prethodne i povećan broj pacijenata u kovid ambulantama, naložene su rigorozne kontrole i pojačana dezinfekcija.

Vanredno je i u Lučanima gde je veliki broj pregleda u kovid ambulantama, a od ukupno 17.000 stanovnika na jučerašnji dan bilo je 360 pozitivnih na korona virus.

U Ivanjici je u poslednjih desetak dana više od 1.800 pacijenata prošlo kroz kovid ambulantu, potvrđeno je 300 inficiranih, a šest osoba je preminulo.

Odlukom opštinskog Štaba nastavnička veća i roditeljski sastanci organizuju se onlajn kako bi se izbeglo okupljanje više lica u zatvorenom prostoru, a najavljene su i rigoroznije kontrole poštovanja epidemioloških mera.

U opštini Bajina Bašta, stacionar u Domu zdravlja pretvoren je u privremenu kovid bolnicu, prostor ginekologije u ambulantu gde će se obavljati PCR testiranje, antigenska testiranja građana, a sama ginekologija premeštena u prostorije fizikalne medicine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Kikindi se za sada ne uvode nove mere, ali se apeluje na sugrađane da se pridržavaju mera zaštite, koje su na snazi.

U opštini Medveđi škole, nekoliko kafića i restorana rade prema merama državnog Kriznog štaba dok su, prema odluci opštinskog Štaba, vrtići Predškolske ustanove "Mladost" zatvoreni jer su se tu sporadično pojavili slučajevi infekcije korona virusom.

U Lajkovcu je opštinskoj upravi i javnim ustanovama preporučeno da omoguće rad od kuće zaposlenima ukoliko se time ne ugrožava proces rada, dok je ustanovama kulture i Turističkoj organizaciji naloženo da obustave sve programe koji podrazumevaju okupljanje ljudi. U Braničevskom okrugu vanredna situacija proglašena je u Velikom Gradištu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Kučevu i Golupcu, a u Pomoravskom okrugu vanredno je na teritoriji Chuprije, Svilajnca, Rekovca i Paraćina.

Zbog sve većeg broja hospitalizovanih kovid pacijenata u užičkoj bolnici, vanredna situacija u tom gradu proglašena je 23. novembra do kada je, od početka epidemije, potvrđeno ukupno 1.419 slučajeva infekcije Kovidom-19.

U opštini Bujanovac povećava se broj pregleda u kovid ambulanti i obolelih, zbog čega je Štab za vanredne situacije, između ostalog, naložio inspekciji da nastavi kontrolu poštovanja epidemioloških mera.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na teritoriji Rasinskog okruga, u opštinama Trstenik i Aleksandrovac je već više nedelja na snazi vanredna situacija, a najveći broj zaraženih je u sedištu tog okruga - Kruševcu.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 7.919 novozaraženih, od posledica tog virusa preminule su 52 osobe, a vlada bi na sutrašnjoj sednici trebalo da usvoji nove mere za borbu protiv Kovida 19.

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus