AKTUELNO

"Pandemija koronavirusa utiče na čitavu planetu, a jedna od najugroženijih grupa su adolescenti."

Devojčica (14) iz Valjeva pronađena je bez svesti u svojoj sobi, nakon što je popila više od 70 tableta antidepresiva. Prema dosadašnjim saznanjima, ona je pilule popila nakon što joj roditelji nisu dopustili da ide na žurku.

S druge strane, i mnoge odrasle osobe u poslednje vreme osećaju apatiju, nedostatak motivacije za svakodnevne aktivnosti, neraspoloženje...

Tatjana Subotić, pomoćnica direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, kaže da će devojčica iz Valjeva sigurno biti podvrgnuta vrsti psihijatrijsko-psihološkog tretmana. Ističe da pandemija koronavirusa utiče na sve starosne kategorije, pa samim tim i na člitavu planetu.

- Nekada smo govorili da su stari najugroženiji, jer su imali zabranu kretanja, kao i deca i oni koji moraju da odlaze na posao. Ipak, definitivno jedna od najranjivijih grupa svakako su adolescenti, ali i oni stariji od 20 godina, odnosno svi oni kojima je vršnjačka grupa nešto što je važno za konstituisanje i izgradnju njihovog identiteta – kaže Subotićeva.

Na svu sreću, dodaje, internet i društvene mreže koliko-toliko nadomešćuju nemogućnost živog kontakta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da je vreme da roditelji imaju više razumevanja hza adolescente, upravo zato što su oni u periodu kada smo svi napuštali primarnu porodicu i priklanjali se vršnjačkoj grupi, upravo zato što je ona jedan od nužnih i važnih koraka. Čak je i bunt koji mladi osećaju potpuno razumljiv i očekivan – kaže Subotićeva.

Ona ističe da je važno da svi prepoznamo strah od koronavirusa, a da opasno može da bude ako ga negiramo, jer na taj način možemo da nanesemo štetu sebi, ali i bližnjima.

- Neizvesnost je ono što psiha teško podnosi i mi sve vreme imamo nepoznanice o tome šta će biti ako se zarazim, ako se zarazi neko iz moje porodice, dokad će sve ovo trajati, kada će se nešto promeniti... Najviše ljudi koji zovu našu liniju za pružanje psiho-socijalne pomoći upravo postavlja pitanja vezana za strah – kaže Subotićeva.

Od marta je ova linija, kako dodaje, primila više od 9.000 poziva, što znači da su građani prepoznali značaj očuvanja mentalnog zdravlja.

#Tatjana Subotić