AKTUELNO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas će ministarstvo jedan od prioriteta u radu tog ministarstva biti kvalitet vazduha i da je potrebno da imamo mnogo više stanica za merenje kvaliteta vazduha u svim gradovima.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je noćas bio jako zagrađen vazduh u Beogradu i okolini i šta će ministarstvo uraditi po tom pitanju, Vujović kaže da će nakon usvajanja budžeta 2021. godinu moći da predstavi i neke veće projekte, ali da će svakako jedan od prioriteta biti i rešavanje zagrađenosti vazduha.

-Potebno je da imamo mnogo više mernih stanica u svim gradovima u Srbiji da bi mogli da pratimo kvalitet vazduha. Sledeće godine ćemo imati i subvencije za lokalne samouprave za zamenu kotlarnica - rekla je ona.Vujović je istakla da je potrebna tešnja saradnja sa jedinicima lokalne smaoupave u rešvanju tog problema.

-Razgoraćemo sa njima o zagrađenju vazduha i lokalne samouprave su u obavezi da donesu i kratkoročne akcione planove, a one koje su ih usvojile da rade na primeni - naglasila je ministarka.

Upitana koja su tri prioriteta tog ministarstva, rekla je da će najviše aktivnosti biti po pitanju izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda, upravljanja čvrstim opadom i aera zagađenje što podrazumeva pošumljavanje i drugo.

#Irena Vujović