AKTUELNO

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, saopštio je da u Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

Iz Batuta navode da su od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2.047 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1.280 osoba inficiranih HIV-om preminulo. Njih 1.159 preminulo je od AIDS-a, dok je još 121 osoba umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom.

"U periodu januar–novembar 2020. godine novodijagnostikovano je 55 osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine (175 osoba). Registrovano je 17 puta više muškaraca u odnosu na žene", navodi se u saopštenju Instituta.

Njihovi podaci pokazuju i da je najveći broj novodijagnostikovanih osoba - njih 77,5 procenata inficiranih HIV-om, uzrasta 20–49 godina.

Foto: Pixabay.com

Najmlađa osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ima 19 godina, a najstarija 76 godina.

"U odnosu na način transmisije, kod 54 osobe HIV je prenešen seksualnim odnosom bez kondoma - 98 procenata svih prijavljenih slučajeva od kojih je 47 muškaraca koji su prijavili rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima – MSM - 87 procenata svih osoba sa poznatim načinom transmisije", saopštili su iz Batuta.

U istom periodu, kod 10 osoba je novodijagnostifikovan AIDS, dok su četiri osobe umrle od AIDS-a, što je pet puta manje obolelih i četiri puta manje umrlih u poredjenju sa istim periodom 2019. godine.

U saopštenju se navodi da je, kao i u svetu, i u našoj zemlji HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a.

"U Srbiji HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da nakon završene dijagnostike započnu odmah lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate", istakli su.

Foto: Pixabay.com

Visokoaktivna antiretrovirusna terapija (HAART) je dostupna i besplatna od 1997. godine za sve osobe inficirane HIV-om.

"Lečenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom je dostupno u četiri regionalna centra: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu", navodi se u saopštenju.

U periodu 2003. - 2019. godine registrovano je značajno povećanje osoba inficiranih HIV-om na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom (2.065 osoba krajem 2019. prema 330 osoba krajem 2003. godine), što je rezultiralo da se od 2000. godine registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od AIDS-a u Srbiji.

U Batutu ističu značaj testiranja nakon rizične situacije kako bi se brzo počela terapija jer se u našoj zemlji kod dve od tri osobe HIV infekcija dijagnostikuje kada je imunološki sistem osobe već značajno narušen.

#Sida