AKTUELNO

Do kraja godine, a naročito početkom sledeće, očekuje se da će mnoge male turističke agencije i subagenti staviti ključ u bravu. Čak su i minimalni troškovi održavanja poslovanja za mnoge od njih postali nemoguća misija.

Ipak, to ne znači i nužno da će putnici ostati bez svog novca, jer se očekuje da uplaćena putovanja budu bar delimično naplaćena od osiguranja. Na to, međutim, verovatno mora da se čeka nekoliko meseci.

Procedura vraćanja novca može dosta da potraje. Agencije u stečaju će verovatno prvo pokušati da naplate iz inostranstva, prvenstveno Grčke, aranžmane koji nisu odrađeni, pa tek ako u tome ne uspeju, onda će aktivirati polise osiguranja.

BEZ DOGOVORA

Turističke agencije nisu uspele da dogovore poslovanje sa drugim osiguravajućim kućama, osim sa tri koje su još na početku pristale da rade sa njima. Ipak, ponude su bile samo za odabrane agencije, pa je do sada sklopljeno oko 30 do 40 ugovora. Ostale turističke agencije u Srbiji neće imati licencu za rad, jer nemaju mogućnost da dobiju polisu osiguranja, a bankarske garancije su preskupe.

Srbija je do početka marta imala registrovanih oko 500 organizatora putovanja. Isto toliko je bilo i subagenata.

#Putovanja