AKTUELNO

Mesta u zdravstvenim ustanovama u Beogradu skoro su potpuno popunjena, zbog čega će pacijenti zaraženi korona virusom koji bi mogli da idu za nekoliko dana kući, deo terapije primati po Srbiji, gde će biti premešteni u privremenim bolnicama u Nišu i Kragujevcu.

Od danas novo pravilo na snazi, nema samostalnog odlaska u Klinički, Infektivnu, za sve važi sledeće: prvo u kovid ambulante na test i analize pa tek onda sa uputom na trijažu.

Sastanak ministra dr Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica završen je jutros nešto pre 11 časova.

Prvi se obratio dr Mijomir Pelemiš rekavši da je razmatrana situacija u čitavoj zemlji, te da je ona ozbiljna ali da je pod kontrolom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je rekao da mesta u Beogradu gotovo da nema pa će se vršiti sledeća preraspodela! Oni koji su gotovo izlečeni biće upućivani van Beograda u privremene bolnice u kojima ima mesta da bi se oslobodili kreveti za teške bolesnike kojima je potreban kiseonik.

Prvi čovek Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je danas doneta nova odluka i da je isto tako od danas novo pravilo na snazi. Da bi se smanjila navala na Klinički centar, Infektivnu kliniku i slične trijažne centre, od danas važi sledeće:

- Svi sa simptomima prvo moraju da se jave u najbližu kovid ambulantu na test i analize pa se tek onda i isključivo sa dobijenim uputom šalju u određeni trijažni centar - rekao je dr Stevanović.

KBC ZVEZDARA: 404 PACIJENTA U BOLNICI

U KBC Zvezdara se nalaze 404 pacijenta, 22 najteža pacijenta su intubirana.

- Kapaciteti su dovedeni do maksimuma. Imali smo 38 prijema juče, a 37 smo otpustili. Dominira teška klinička slika, što se vidi i kolika je potrošnja kiseonika na dnevnom nivou. Skoro pa 7 tona što je dovoljno za pola godine u ne-kovid režimu - rekao je dr Petar Svorcan koji se nalazi na čelu KBC Zvezdara.

Dr Pelemiš je istakao da će svi pacijenti biti zbrinuti, bez obzira na to da li se radi o lakom ili teškom bolesniku.

- Ne delimo ljude na mlade i stare, svi su nam podjednako važni. Ali, javite se čim osetite neke tegobe. Nemojte čekati - poručio je dr Pelemiš.

Podsetimo, za Srbiju su ovo najteži dana kada je korona virus u pitanju. U ovom, trećem talasu, oborili smo sve rekorde i po broju zaraženih, i preminulih.

Prema poslednjim podacima, samo za dan je u Srbiji preminula 51 osoba od posledica korona virusa.

Kako je izjavio direktor SZO za Srbiju Marijan Ivanuša, naša zemlja se nalazi u svetskom vrhu po broju zaraženih kovidom 19 u odnosu na broj stanovnika.

#mijomir pelemiš