AKTUELNO

Većina zemalja regiona ima veoma stroge mere kada je ulazak stranih državljana u njihove zemlje u pitanju.

Tako građani Srbije mogu u Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku samo s pasošem. Srpski državljani u Mađarsku mogu da putuju samo s pasošem, ali maksimalno 24 sata i do 30 kilometara od granice.

Severna Makedonija je našim građanima 12. oktobra dozvolila slobodan boravak bez posedovanja negativnog PCR testa. Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu i u Bosnu i Hercegovinu, ali ukoliko ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Takođe, možemo i u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolazimo iz Srbije ili država članica EU.
Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, ili uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana. Još jedna mogućnost je da imaju negativan rezultat testa na antitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata.

Sa druge strane, u Grčku se nikako i dalje ne može. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, vlasnici nekretnina, kao i posebne kategorije građana - vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, oni koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu. Slični uslovi važe i za Rumuniju.

Kada je ulazak u Mađarsku u pitanju, državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak ako je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku uz negativan test na kovid-19. Oni mogu da borave u Mađarskoj u dubini do 30 kilometara od granice, najduže do 24 sata.

U Sloveniju se može ući uz obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR test, ne stariji od 48 sati, urađen u jednoj od zemalja EU ili u Srbiji. Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, odnosno 14-dnevni karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako neka osoba o svom trošku uradi test.

Gde možemo da putujemo

BEZ PCR TESTA:

* Severna Makedonija

* BiH

* Bugarska

* Mađarska

NEGATIVAN PCR TEST ILI KARANTIN:

* Crna Gora

* Slovenija

* Hrvatska

ZABRANJEN ULAZAK:

* Grčka

* Rumunija

#Bosna i Hercegovina

#Putovanja

#Srbija